Naslovnica Art Art performance "Zavičaj", 28.02.2018. Galerija savremene umjetnosti Charlama Depot

Art performance “Zavičaj”, 28.02.2018. Galerija savremene umjetnosti Charlama Depot

28. februara 2018 u Galeriji savremene umjetnosti Charlama u Sarajevu, kulturna asocijacija AMBROSIA iz Sarajeva, perpetuirano slijedeći svoja četiri temeljna principa u nizu umjetničkih propitivanja i revalorizacija vlastite pozicije u pankatastrofičnom svijetu, ispostavlja performans „Zavičaj“.

Istražujući genealogiju vlastite zavičajnosti kao urbs¬-a, Ambrosia nailazi na-, priziva i re-producira rituale kojima se grad iz-i-o-građuje, odvaja od pukog slučaja – objekta u pejsažu, i kojima gradi svoj „identitet“ ili možda savremenije pa i ispravnije „image“. Simboličnost izražena i potvrđivana tim ritualima ukazuje na „prirodu“ grada, koji nije tek puki materijal koji ga temeljno odvaja od zemlje: naprotiv, on je prevashodno neprestana igra, razmjena simboličkih dobara, „spiritualne tvari“, mane (Mauss), koja u konačnici nema nikakav smisao van sebe, čak ni u sebi. I upravo ta besmislena otvorenost omogućuje transfiguracije kojim se grad iz-i-o-građuje, ostajući istim u promjeni.

„Zavičaj“ pripremaju i izvode: Elvir Šahić, Igor Banjac, Ognjen Šavija, Nebojša Šavija – Valha, Salko Zuko, Romana Lindem.

O Ambrosiji ukratko:

Djelujući u području (kontra?!)kulturne produkcije, u umjetnosti i humanističkim naukama prevashodno, AMBROSIA je realizirala preko 150 vlastitih umjetničkih, interdisciplinarnih i multimedijalnih „projekata“ – art performansa, koncerata, teatarskih predstava, izložbi, predavanja, radio-emisija, organizirala nekoliko međunarodnih festivala i konferencija, te izdala nekoliko tekstualnih i audio publikacija.

Svoje djelovanje i kreacije Ambrosia je realizirala u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Holandiji, Češkoj, Austriji i Mađarskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

U svom kreativnom radu AMBROSIA kontekstualizira prevazilaženje granica, smješta se s onu stranu bilo kakvih prošlih ili sadašnjih ideologija, bježi od „izama“, depersonalizira Autora, bježi od pouke ili rezultata (outcomes) vlastitih aktivnosti; AMBROSIA istražuje i igra se sa značenjima i konačno u sferi svakovrsne produkcije AMBROSIA je bricolage.

Detaljnije:
http://ambrosia.ba/

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...