Naslovnica Art Audio-vizuelni projekat S.P.O.J. objavio kratki film "Empire".

Audio-vizuelni projekat S.P.O.J. objavio kratki film “Empire”.

Urađen vlastitim sredstvima, sniman je na području Lukavca (Bosna i Hercegovina) jednog od najzagađenijih gradova Evrope.

Film prikazuje jedan dio zanimljive i unikatne arhitekture, te prirodnog okruženja ovog industrijskog naselja u Sjeveroistočnoj Bosni, koje je po mnogo čemu specifično, kako u BiH, tako i u regionu..

Scenario, režiju i montažu potpisuje Saša Sallex Perić (dugogodišnji dizajner i saradnik bh benda Divanhana). Kadrove je snimila ekipa iz Dream Studio Lukavac u sastavu: Dino Osmanović i Davorin Đuranović.

Film “Empire” prati i adekvatna muzička podloga, a to je kombinacija ambijentalnih zvukova, tvrdog elektro-akustičnog ritma, pulsirajuće bass linije, sugestivnog vokala koji zalazi u korijene sevdaha, te razigranih dionica gitare i sinta.

Muzika je snimljena i miksana u vlastitom studiju u čemu su učestvovali Saša Sallex Perić i multi-instrumentalista i kompozitor Vedran Dugonjić uz ogromnu pomoć Nevena Perića, poznatijeg pod imenom Nevix. Nevix je krajem 2017. godine proglasen za “Sound of 2018”, od strane bh muzičkog portala Muzička Zona (muzickazona.ba) kao najperspektivniji domači kompozitor i muzičar.

Audio mastering je uradio iskusni Carl Saff iz Chicaga (USA).

Više o projektu S.P.O.J.:

S.P.O.J. je audio-vizualni projekt multimedijalnog umjetnika i muzičara Saše Sallexa Perića i multi-instrumentaliste Vedrana Dugonjića, iskusnog dvojca sa dugogodišnjim stažom u svijetu umjetnosti i muzike.

Projekat je rođen u Lukavcu, industrijskom gradu u Sjeveroistočnoj Bosni. Lukavac ima šaroliku paletu umjetnika, autorskih izvođača, vrhunske sportiste, unikatnu arhitekturu, prekrasne pejzaže, ali je, nažalost, i jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.

Više o projektu pogledajte:

https://www.facebook.com/spojmusic/

https://spoj.bandcamp.com/

A u nastavku i par riječi od samog Saše Sallexa Perića:

Koji je koncept tvoje umjetnosti?

Nema konkretnog koncepta, samo slobodna misao. Počnem da radim i to je to. Možda je to koncept? Mislim da sam to najbolje objasnio u prošlogodišnjem radu “Putovanje” koji sam stvorio kontemplirajući o mojoj ljubavi za stvaranjem umjetnosti, posebno ljubavi ka crtanju.

Čak i kada sam angažovan na nečijem projektu (npr. omot za CD ili plakat) radim na isti način. Koliko god bilo inputa o smjeru i izgledu rada, to na kraju ipak bude moje autorsko djelo, jer što bi me inače angažovali?

Možda je ustvari to koncept: prepuštanje misli da se oblikuju u osjećaj. Davno je rečeno da je misao sjeme, a osjećaj plod.

Koliko je umjetnost održiva u BiH u današnje vrijeme?

– Čim živi, znači da je održiva. Sad, kako živi, to je druga i šira tema.

Koliko region (država i gradovi) generalno podržavaju i ulažu u kulturu, s obzirom da nisi jedini koji svoj rad finansirao vlastitim sredstvima?

– Negdje više, negdje manje, ali generalno ulažu nedovoljno iako su porezima (nametima) koje plaćamo planirana i ulaganja u kulturu. Kao rezultat imamo većinom nekulturna društva.

Na koji način se baviti kulturom i umjetnošću na individualan način i ne pasti pod uticaj “komercijalnih” trendova koji uništavaju upravo tu individualnost umjetnika a pogotovo sve sto se smatra alternativnom

Mogu govoriti samo iz svog iskustva: meni je bavljenje umjetnošću neodvojivo od mene. To je ono što jesam i bez čega nisam. Ne mogu drugačije. Nikad ne razmišljam je li nešto što radim “komercijalno” ili ne. Ne smatram to bitnim za vlastiti izraz i krajnji rezultat. Važno mi je da je iskreno i da se ta iskrenost osjeća. Da nije nazor. Pojam “komercijalnosti” ne mora označavati ništa loše, kao što “nekomercijalnost” automatski ne podrazumijeva da je nešto kvalitetno. Istorija nas uči da su neka od najvećih i najutjecajnijih djela (među kojima su i prekretnice koje su napravile prodor u kolektivno mišljenje), nastala u “komercijalnom” kontekstu ili su smatrana “komercijalnim” u dobu nastanka. Laže ko kaže da ne bi volio da proda neko svoje djelo kako bi od tih sredstava mogao da još više stvara. A čim prodaš, to je trgovina, već si zagazio u “komercijalni” milje. Na kraju, najbitnije je djelo. To je ono što ostaje.

Text Tošović S./Saša Sallex Perić

Aktuelno

Ima li života poslije smrti?

Pitanje života poslije smrti oduvijek je bilo aktualno. Što se točno događa kad osoba umre? Nastavi li živjeti u nekom drugom obliku? Upravo je to...

Sade objavila spot za novu pjesmu o gubitku i preživljavanju

Sade Adu, britanska muzička diva vratila se na glazbenu scenu početkom ove godine, nakon čak osam godina diskografske pauze. Diva koja je hitovima “Smooth...

Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

"Art of Ćeif" naziv je izložbe slika koja je večeras otvorena u galeriji "Kristijan Kreković" u Tuzli. Autor postavke Sarajlija Muhamed Ćeif predstavio se...

Obnovljeno kino Imperijal spremno za Jameson party godine

Ukoliko ste mislili da je sa krajem ljeta i dolaskom jeseni stavljena tačka na ludi provod, varate se. Prije nego utonete u ovogodišnji zimski...

“Keep it modern”, mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH

"Mjesec muzeja" je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej....