Naslovnica Art Film "Lica Lafore" prikazan u Moskvi na 6. međunarodnom folmskom festivalu “Делаи”

Film “Lica Lafore” prikazan u Moskvi na 6. međunarodnom folmskom festivalu “Делаи”

U ovogodišnjoj selekciji prikazano je više od dvadeset filmova iz SAD, Rusije, Njemačke, Francuske, Indije, Irana, Argentine, BiH. “Делаи” film festival u svoj fokus stavlja filmove koji se bave procesima koji na tazličite načine mjenjaju stvarnost i utječu na nju. Osim u  Moskvi film “Lica Lafore” uskoro će biti prikazan i u Sevastopolju na festivalu “Zlatni vitez”, a 27. aprila autor Denis Bojić za ovaj fil dobiti će i nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu Zlatna buklija.

Film na dokumentarni način pokazuje sudbinu porodice Gajić koja je u borbi sa Laforovom bolesti izgubila kćer Tatjanu, ali i koja je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim sredstvima postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Na pronalasku lijeka za Laforinu bolest radi tim ljekara predvođen Beržeom Minesijanom u bolnici “Sik Kids” u Torontu, a film “Lica Lafore” trebalo bi da podstakne sve humanitarce, a posebno nadležne institucije i vlade država cijelog svijeta, te čitavu farmaceutsku industriju da izdvoje neophoddna sredstva za pronalazak lijeka, ne samo za Laforinu bolest nego i mnoga druga rijetka oboljenja.

Film “Lica Lafore”, pored brojnih projekcija, prikazan je i na međunarodnim festivalima u Grćkoj, Rusiji, BiH, na medicinskim fakultetima u regionu, ali i na svjetskom kongresu neurologa u Barceloni.

Značaj fila prepoznat je i na institucionalnom nivou, pa je film “Lica Lafore” prikazan i na Evropskom parlamenu u Strazburu, u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Borbu protiv ove bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, između ostalih Tijana Bošković, jedna on najboljih svetskih odbojkašica te Miralem Pjanić fudbaler Juventusa i BiH reprezentacije.

 

 

Aktuelno

Silver & Smoke program za Januar

Prošla je nova godina! Pa šta onda, za ples i provod nikada nije kasno. Zato svi željni dobre elktronske muzike i plesa...

Dead Can Dance u junu u Beogradu

Austaralski band oformljen 1981 godine koji u svojoj muzici spaja elemente rocka, Gealske muzike, Gregorijanskih pjesama, Afričkih ritmova i srednjoistočnih mantri u...

Goth party u AG Klubu 18.1.2019

Za sve ljubitelje istančanog sluha i ljubavi prema muzici koja tu ljubav zna dočarati već kultni AG Klub u suradnji sa Urban...

Wardruna 7. aprila u Zagrebu

Svi ljubitelji Vikingške mitologije imat će priliku 7. aprila u Zagrebu pogledati muzičku atrakciju. Wardruna oformljena u Norveškoj 2003 godine u svojoj...

Superhero triler Glass uskoro u kinima

Svi koji su gledali i oduševili se filmom Split i Unbearkable , ovom će se filmu tek radovati. David...