Naslovnica Art Film "Lica Lafore" prikazan u Moskvi na 6. međunarodnom folmskom festivalu “Делаи”

Film “Lica Lafore” prikazan u Moskvi na 6. međunarodnom folmskom festivalu “Делаи”

U ovogodišnjoj selekciji prikazano je više od dvadeset filmova iz SAD, Rusije, Njemačke, Francuske, Indije, Irana, Argentine, BiH. “Делаи” film festival u svoj fokus stavlja filmove koji se bave procesima koji na tazličite načine mjenjaju stvarnost i utječu na nju. Osim u  Moskvi film “Lica Lafore” uskoro će biti prikazan i u Sevastopolju na festivalu “Zlatni vitez”, a 27. aprila autor Denis Bojić za ovaj fil dobiti će i nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu Zlatna buklija.

Film na dokumentarni način pokazuje sudbinu porodice Gajić koja je u borbi sa Laforovom bolesti izgubila kćer Tatjanu, ali i koja je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim sredstvima postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Na pronalasku lijeka za Laforinu bolest radi tim ljekara predvođen Beržeom Minesijanom u bolnici “Sik Kids” u Torontu, a film “Lica Lafore” trebalo bi da podstakne sve humanitarce, a posebno nadležne institucije i vlade država cijelog svijeta, te čitavu farmaceutsku industriju da izdvoje neophoddna sredstva za pronalazak lijeka, ne samo za Laforinu bolest nego i mnoga druga rijetka oboljenja.

Film “Lica Lafore”, pored brojnih projekcija, prikazan je i na međunarodnim festivalima u Grćkoj, Rusiji, BiH, na medicinskim fakultetima u regionu, ali i na svjetskom kongresu neurologa u Barceloni.

Značaj fila prepoznat je i na institucionalnom nivou, pa je film “Lica Lafore” prikazan i na Evropskom parlamenu u Strazburu, u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Borbu protiv ove bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, između ostalih Tijana Bošković, jedna on najboljih svetskih odbojkašica te Miralem Pjanić fudbaler Juventusa i BiH reprezentacije.

 

 

Aktuelno

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...

O Ambrosiji naširoko i ukratko!

24 godine postojanja i rada Ambrozije je jedna zanimljiva priča o predavanju umjetnosti i kreativnosti da je jako teško to složiti u...

Wardruna 7. aprila u Zagrebu

Za sve ljubitelje Vikingske tematike i tradicije sjevernih krajeva stiže muzička atrakcija koju ne bi trebalo propustiti. Wardruna, Norveški...