Naslovnica Art Film "Žaba" prikazan u Meeting pointu

Film “Žaba” prikazan u Meeting pointu

Film “Žaba”, koji je nastao prema istoimenoj kultnoj predstavi koja već deset godina puni sale širom regije i obara rekorde posjećenosti u pozorištu, premijeru će najvjerovatnije imati na ovogodišnjem SFF-u, a danas je prikazan u sarajevskom kinu Meeting Point.

Film, čije je snimanje počelo 1. decembra prošle godine, nastao je pod rediteljskom palicom Elmira Jukića. Scenarij potpisuju Pjer Žalica i Elmir Jukić, a produkciju Refresh Production.

“Vjerujem da smo neke stvari dodatno zaoštrili, niz je motiva koji ljudima mogu biti snažna pomoć u razumijevanju problema glavnog junaka i svih onih koji su dio njegove priče i na tome smo snažno insistirali, jer računamo da film može imati festivalski život”, rekao je Jukić dodajući kako filmu ne nedostaje humora.

Dodao je da je zadatak prebacivanja scenarija iz jednog medija u drugi bio veoma zahtjevan i kako mu je strahovito važno bilo učešće Pjera Žalice.

“Kvalitet ovog filma može biti usmjerenost, fokusiranost na junake, a ne bavljenje nekim sporednim stvarima”, naglasio je Jukić.

Žalica nije krio zadovoljstvo i rekao nam je kako je ponosan na rezultat. Također je istakao zadovoljstvo zbog saradnje s Jukićem i naglasio da mu je bilo veoma bitno pokazati da je svaki čovjek važan i da uvijek ima razloga za borbu.

“Scenaristi nisu uvijek baš dobrodošli na snimanje, oni često vide film na neki svoj način pa im se može činiti da reditelj samo kvari njihove genijalne zamisli. U ovom slučaju nije bilo tako, naravno, ali ipak nisam često išao na snimanje. S druge strane, bio sam u stalnoj komunikaciji sa Jukom, glumcima i nekim drugim članovima ekipe i svi su bili veoma uzbuđeni i sretni zbog dinamike, atmosfere i sveukupnog rada na setu. Kada sam pogledao film bilo mi je jasno i zašto”, rekao je Žalica.

Emir Hadžihafizbegović, koji je u ovom filmu utjelovio Zeku, demobilisanog borca koji pati od PTSP-a, u potpunosti se poistovjetio s likom kojeg igra. Prisutni su još jednom svjedočili Hadžihafizbegovićevoj vrhunskoj naturalističkoj glumi kojom je u potpunosti prenio duboke traume jednog ratnog veterana koji se bori s vlastitim strahovima i svijetom oko sebe.

“Bila je sjajna atmosfera, imali smo dobru auru i mislim da smo izbjegli zamku pretakanja pozorišne predstave u film”, rekao je Hadžihafizbegović.

Dodao je kako mu je posebno drago da je unutar filma nekoliko koprodukcija, dakle film su, pored BiH, finansirale Srbija, Hrvatska i Makedonija.

“Drago mi je da je to regionalni projekt, kakvi i trebaju biti projekti, jer mi govorimo istim jezikom. Za moje filmove ne trebaju titlovi ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj”, rekao je Hadžihafizbegović, zaključujući da ostaje da se vidi da li će ekipa iz teatra napraviti trijumf i na bioskopskom planu.

Osim Hadžihafizbegovića, u filmu glume Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović, Boro Stjepanović, Vlasta Velisavljević, Mugdim Avdagić, Nermin Omić, Ilir Tafa, Alisa Čajić, Selma Alispahić i Sadžida Šetić.

Aktuelno

Ima li života poslije smrti?

Pitanje života poslije smrti oduvijek je bilo aktualno. Što se točno događa kad osoba umre? Nastavi li živjeti u nekom drugom obliku? Upravo je to...

Sade objavila spot za novu pjesmu o gubitku i preživljavanju

Sade Adu, britanska muzička diva vratila se na glazbenu scenu početkom ove godine, nakon čak osam godina diskografske pauze. Diva koja je hitovima “Smooth...

Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

"Art of Ćeif" naziv je izložbe slika koja je večeras otvorena u galeriji "Kristijan Kreković" u Tuzli. Autor postavke Sarajlija Muhamed Ćeif predstavio se...

Obnovljeno kino Imperijal spremno za Jameson party godine

Ukoliko ste mislili da je sa krajem ljeta i dolaskom jeseni stavljena tačka na ludi provod, varate se. Prije nego utonete u ovogodišnji zimski...

“Keep it modern”, mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH

"Mjesec muzeja" je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej....