Naslovnica Art Ilegalni seks shop pretvoren u malu japansku umjetničku galeriju!

Ilegalni seks shop pretvoren u malu japansku umjetničku galeriju!

Tim arhitekata iz “Persimmon Hills Architects” pretvorio je ovaj ilegalni sex shop u dramatični mikro studio i galerijski prostor u japanskoj prefekturi Kanagawa.

Od svega 20 kvadratnih metara, prostor nazvan “Cut” je dizajniran za umjetnika u rezidenciji kao produžetak godišnjeg umjetničkog festivala na otvorenom, Koganecho Bazaar. “Koganecho živi umjetnost tokom festivala održanog svake godine do sada, sam grad je zapravo izložbeni prostor. Željeli smo upravo to prenijeti to u postojeću zgradu“, objašnjava Yusuke. “Pretvorili smo negativnu situaciju sa aktivnošću skrivenom od grada u pozitivnu situaciju sa aktivnostima koje je Cut otvorio za grad“.

Galerija zauzima dva nivoa, i dobila je ime po dijagonalnom zidu koji dijeli prostor na pola kako bi se formirao javni i privatni prostor. Glavna galerija je uska prostorija sa dva nivoa na prednjoj strani objekta, postavljena u kosi ugao prema fasadi.

Javni prostor izlazi dizajnom na ulicu kako bi privukao što više posjetilaca. Privatni prostor je postavljen direktno iza dijagonalnog zida i sastoji se od dva mala studijska prostora za umjetnika u rezidenciji.

Međutim, arhitekti Persimmon Hillsa osigurali su da su ovi prostori sa različitim namjenama fizički i vizuelno povezani kroz niz otvora. Mali studiji uključuju malu radnu sobu iza galerije u prizemlju, kao i gornji dio koji gleda na ulicu i kojem se može prići sa ljestvama.

Da bi spriječili preplitanje ovih prostorija, Permission Hills Architects su obojili zidove u bijelo i ostavili ih nenamještenim, ohrabrujući na taj način umjetnike da sami donesu nameštaj koji im je potreban.

Umjetnik je na ovaj način u prilici da izloži svoj rad u galeriji, bilo da se isti nalazi na drvenom zidu ili da ga prikazuju u kutijama malih studijskih prostora te se arhitekti nadaju da će “Cut” priuštiti posjetiocima nekonvencionalno i intimno iskustvo.

Izvor: dezeen.com

Aktuelno

Izložba Osmana Arslanagića u Collegium Artisticum-u

Galerija Collegium artisticum Vas sa zadovoljstvom poziva na otvorenje izložbe “4 ZVONA“ autora Osmana Arslanagića. Otvorenje će biti upriličeno...

7 najlijepših kuća na drvetu

Svi smo nekakda sanjali kao djeca o kućama na drvetu, o svom malom svijetu gdje se snovi i mašta spajaju u jedno....

Pripremite se: Stiže pomrčina ‘krvavog vučjeg Supermjeseca’

Zaljubljenici u nebeske fenomene moći će u noći na 21. januara uživati u potpunoj pomrčini Mjeseca, koja je zbog nekoliko nebeskih...

Kamerni Teatar 55 program za Januar

Kamerni Teatar 55 za ovaj mjesec pripremio je zaista zavidan program u kojem će se svi pronaći, za svakoga po nešto.

Silver & Smoke program za Januar

Prošla je nova godina! Pa šta onda, za ples i provod nikada nije kasno. Zato svi željni dobre elktronske muzike i plesa...