IMDB (The Internet Movie Database) ili internetska baza filmova, je oficijelno dodao i “F-rating” svom pretraživanju i ocjenjivanju filmova.

Dok inicijalno ovo može zvučati kao loša stvar, ustvari je poprilično drugačije – omogućena je za filmove koji su napisani ili režirani od strane žene ili predstavljaju žene kao takve. Ovo privlači pažnju na to koliki uticaj žene imaju u filmskoj industriji i koliko mogu biti potcijenjene ili koliko malo im se medijskog prostora daje u ovom svijetu

Direktor britanskog Bath Film Festivala, Holly Tarquini, je započela ovaj pokret još u 2014. godini. Od tada je stekao svoju popularnost i publiku, pojavljujući se na filmskim festivalima širom svijeta.

Kada su je pitali o uvođenju ovog rejtinga, Holly je rekla BBC-u, “Oduvijek je bilo uzbudljivo kada nove organizacije odluče da žele da nam se pridruže u tome da damo više priznanja na brilijantni rad koje žene obavljaju u svijetu filma i da pokažemo koliko filmska industrija kaska za drugim industrijama kada su u pitanju omogućavanja istih prava i mogućnosti za žene. Ali naš realni cilj je da dođemo do stadija kada će F-rating biti nepotreban, jer 50% priča koje vidimo na ekranu nepravedno podcjenjuju polovinu svjetske populacije – žene”.

Do sada, oko 21.800 filmova su već obilježeni od strane IMDB-a. Popularni filmovi kao “The Help” (2011), “Trainwreck” (2015), “Wayne’s World” (1992) su uključeni na listi, a F-rating također uključuje i listu filmova koji još uvijek nisu objavljeni, kao npr. “Ocean’s Eight” koji se očekuje iduće godine.

Za listu najpopularnijih F-rated filmova kliknite ovdje

20 KOMENTARI

  1. Woah this site will be great i adore reading through your content regularly. Keep inside the superior works of art! You’re sure, many people feel the need all-around just for this details, you could possibly assist them significantly kumpulan vlogger terbaik.

  2. Hello excellent blog! Dude.. aplikasi prediksi saham indonesia Attractive. Great. I will bookmark your blog site and take the provides nourishment to also? We are grateful to get so many beneficial details within a distribute, we’d like produce much more procedures on this reverence, many thanks discussing.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here