„Mračna kula“: Njihov rat dolazi u naš svijet!

870

Filmska adaptacija epskih bestselera Stephena Kinga koju smo čekali decenijama konačno stiže i u BH kina u avgustu!

Stephen King svakako je jedan od najpoznatijih, najčitanijih i najvoljenijih književnika našeg vremena. Njegove knjige prodate su u preko 350 miliona primjeraka, a tokom svoje bogate karijere ovaj autor nepresušne inspiracije napisao je 54 romana i preko 200 kratkih priča. Jedno od njegovih najpoznatijih djela svakako je „Mračna kula“, književni serijal u osam nastavaka koji ove godine konačno dobija istoimenu filmsku adaptaciju za koju vam donosimo novi kino trailer ekskluzivno na portalu The Loft Magazine. Avanturistički spektakl „Mračna kula“ u BH kina stiže nam 10. avgusta!

Posljednji revolveraš, Roland Deschain (Idris Elba) nalazi se u vječnoj bitci s Walterom O'Dimom također poznatim i pod imenom Čovjek u crnom (Matthew McConaughey), odlučan spriječiti ga u uništenju Mračne kule koja u ravnoteži održava kompletan univerzum. Dok sudbina svjetova visi o tankoj niti, dobro i zlo sukobit će se u ultimativnoj bitci u kojoj jedino Roland može obraniti Kulu od Čovjeka u crnom.

King je mnogo puta naglašavao da su mu za inspiraciju tokom pisanja „Mračne kule“ poslužila književna djela „Gospodar prstenova“ autora J. R. R. Tolkiena, a da je bezimeni lik kojeg u western trilogiji Sergija Leonea tumači Clint Eastwood („Za šaku dolara“, „Za dolar više“ i „Dobar, loš i zao“) posebno uticao na stvaranje glavnog protagonista „Kule“ – Rolanda Deschaina odnosno Revolveraša. Ono što je posebno zanimljivo jest da se u mnogim Kingovim djelima koji radnjom uopće nisu vezani za „Mračnu kulu“ često znaju pojaviti likovi ili reference upravo na njegov najdugovječniji književni serijal.

Filmsku verziju „Mračne kule“ režirao je Nikolaj Arcel, a glavne uloge u ovom nadolazećem avanturističkom spektaklu odigrali su Idris Elba kao Revolveraš, dobitnik Oscara Matthew McConaughey kao Čovjek u crnom i Tom Taylor kao nadareni dječak Jack Chambers. Uz samog reditelja scenario su napisali Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen i dobitnik Oscara Akiva Goldsman, a tokom adaptacije sva četvorica „posuđivali“ su dijelove iz svakog nastavka kako bi gledateljima na što bolji način predstavili svijet iz mašte jednog od najboljih književnika današnjice.

Con film, kao zvanični zastupnik studija Sony za BiH, donosi ovaj fantazijski spektakl u sva BH kina i to u multiplexe Cinema City u Sarajevu, Cineplexx Palas u Banja Luci, Cinestare u Mostaru, Tuzli i Bihaću, Ekran u Zenici, te Andrićgrad u Višegradu.