Naslovnica Art Peti "MURAL International Public Art Festival" održan u Montrealu

Peti “MURAL International Public Art Festival” održan u Montrealu

Peti po redu “MURAL International Public Art Festival” upravo je završen i u nastavku donosimo kratki rezime.

Festival koji je trajao od 8. do 18 juna otkrio je izvanredne murale i poboljšao već impresivan i zaokružen program umjetničkih radova izdvajajući “Quartier des spectacles” te “Mile End” i tako ih svrstao u stalnu postavku preko 80 glavnih radova nastalih na festivalu od 2013. godine. Kanadsko vrijeme nije bilo naklonjeno umjetnicima tokom trajanja ovog festivala – nekoliko dana su morali da se bore sa jakim suncem i toplotom, vjetrom i kišom, pa čak i sa nekoliko izuzetno hladnih dana.

Vjerovatno najznačajniji zid ove godine na festivalu MURAL je uradio Kevin Ledo: tribute velikom Leonardu Cohenu. Sama izrada ovog 130 stopa visokog murala trajala je tri sedmice i zahtjevala je puno boje te veliki napor.

Ovogodišnje izdanje MURAL-a objedinilo je vodeće međunarodne umjetnike iz sedam zemalja, među kojima su: Ron English (USA), INSA (UK), 1010 (Njemačka), Mad C (Njemačka), Ricardo Cavolo (Španija), Fintan Magee (Australija), Ruben Sanchez (Španija), Nuria Mora (Španija), Smitheone (Meksiko) i Onur (Švicarska).

Na festivalu su učestvovali i brojni kanadski umjetnici, među kojima su: Fluke i Dodo de A'Shop, Ola Volo, SbuOne, Scribe csx, Kevin Ledo, Monosourcil, Mort, Aydin Matlabi i Miss Me.

Festival je realiziran zahvaljujući finansijskoj podršci Société de développement du Boulevard Saint-Laurent (SDBSL), Grada Montreala, Okruga Plateau Mont-Royal, STM-a, Conseil des arts de Montréal i Tourisme Montréal.

U fotogaleriji donosimo fotografije Daniel Weintrauba aka Halopigga, Instagrafita, Julien Gagnona i Gaspard Nahmiasa i završenih murala.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...