Naslovnica Art Peti "MURAL International Public Art Festival" održan u Montrealu

Peti “MURAL International Public Art Festival” održan u Montrealu

Peti po redu “MURAL International Public Art Festival” upravo je završen i u nastavku donosimo kratki rezime.

Festival koji je trajao od 8. do 18 juna otkrio je izvanredne murale i poboljšao već impresivan i zaokružen program umjetničkih radova izdvajajući “Quartier des spectacles” te “Mile End” i tako ih svrstao u stalnu postavku preko 80 glavnih radova nastalih na festivalu od 2013. godine. Kanadsko vrijeme nije bilo naklonjeno umjetnicima tokom trajanja ovog festivala – nekoliko dana su morali da se bore sa jakim suncem i toplotom, vjetrom i kišom, pa čak i sa nekoliko izuzetno hladnih dana.

Vjerovatno najznačajniji zid ove godine na festivalu MURAL je uradio Kevin Ledo: tribute velikom Leonardu Cohenu. Sama izrada ovog 130 stopa visokog murala trajala je tri sedmice i zahtjevala je puno boje te veliki napor.

Ovogodišnje izdanje MURAL-a objedinilo je vodeće međunarodne umjetnike iz sedam zemalja, među kojima su: Ron English (USA), INSA (UK), 1010 (Njemačka), Mad C (Njemačka), Ricardo Cavolo (Španija), Fintan Magee (Australija), Ruben Sanchez (Španija), Nuria Mora (Španija), Smitheone (Meksiko) i Onur (Švicarska).

Na festivalu su učestvovali i brojni kanadski umjetnici, među kojima su: Fluke i Dodo de A'Shop, Ola Volo, SbuOne, Scribe csx, Kevin Ledo, Monosourcil, Mort, Aydin Matlabi i Miss Me.

Festival je realiziran zahvaljujući finansijskoj podršci Société de développement du Boulevard Saint-Laurent (SDBSL), Grada Montreala, Okruga Plateau Mont-Royal, STM-a, Conseil des arts de Montréal i Tourisme Montréal.

U fotogaleriji donosimo fotografije Daniel Weintrauba aka Halopigga, Instagrafita, Julien Gagnona i Gaspard Nahmiasa i završenih murala.

Aktuelno

Svemirska otkrića koja nitko ne može objasniti

Ponekad su otkrića koja najviše koriste znanosti ona koja nas jako zbunjuju i tjeraju da astronome da traže luda objašnjenja...

Izložba Osmana Arslanagića u Collegium Artisticum-u

Galerija Collegium artisticum Vas sa zadovoljstvom poziva na otvorenje izložbe “4 ZVONA“ autora Osmana Arslanagića. Otvorenje će biti upriličeno...

7 najlijepših kuća na drvetu

Svi smo nekakda sanjali kao djeca o kućama na drvetu, o svom malom svijetu gdje se snovi i mašta spajaju u jedno....

Pripremite se: Stiže pomrčina ‘krvavog vučjeg Supermjeseca’

Zaljubljenici u nebeske fenomene moći će u noći na 21. januara uživati u potpunoj pomrčini Mjeseca, koja je zbog nekoliko nebeskih...

Kamerni Teatar 55 program za Januar

Kamerni Teatar 55 za ovaj mjesec pripremio je zaista zavidan program u kojem će se svi pronaći, za svakoga po nešto.