Ova sarajevska umjetnica pripada mlađoj generaciji umjetnika u BiH i njeni radovi su uvijek intrigantni, provokativni i smjeli.

Raznovrsne varijacije njenih tehnika čine ovu umjetnicu jedinstvenom. Šarolikost njenog rada odlikuje se u kombinacijama pop arta sa fotografijom, grafita kojima predstavlja žensku modu u BiH kroz istoriju (Silk and Velvet), slikanja inspirisanog japanskim manga stripovima, anima filmova i ikonografijom urbanog života (npr. kolekcija radova pod nazivom PINKitREDitBLUEitBLACKit), kostimografijom za film, radi portrete u akvarelu kako bi oslikala brutalnost današnjice i uticaj medija na svakodnevni život (Sweet Violence), razglednica (NO REST while REVIVAL!), autoportreta kroz četiri osnovna elementa i petog, ljudskog (4E) itd.

Ona kroz primijenjenu umjetnost osvještava poziciju umjetnosti u društvu danas, njen uticaj i ulogu medijatora između pojedinca i društva u cjelini. Emina se najviše bavi temom nasilja kroz uticaj medija, naročito nad ženama. Sklonost ka detaljima, isticanju kože u jarkim bojama ono je što njene radove izdvaja od drugih, s tim da se ovakav stil ne može naći kod umjetnika u BiH.

Međutim, ono što je najinteresantnije od svih njenih radova dosad je upravo ono na čemu trenutno radi. Naime, Emina priprema svoj prvi film “A Perfect Love Story” o kojem još uvijek ne želi otkrivati detalje, ali je sasvim sigurno da će je profilirati kao natprosječnu umjetnicu i istaknuti sve njene kvalitete.

Više o Emini Kujundžić i njenim radovima na http://www.emina.ba/

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here