Naslovnica Art “Sintetička pustinja” Doug Wheelera izložena u Guggenheim muzeju

“Sintetička pustinja” Doug Wheelera izložena u Guggenheim muzeju

Proizvedena u bliskoj saradnji sa umjetnikom, “PSAD: Synthetic Desert III” je prva ikad ostvarena instalacija Doug Wheelera.

Radovi, koje je osmislio Wheeler u kasnim 1960-im i 1970-im pretstavljaju optički dojam praznog prostora. Stvaranjem polu-gluhih komora, umjetnik manifestuje prostor koji potiskuje sve osim najnižeg nivoa ambijentalnog zvuka.

Koristeći dva elementa (optički i iluziju) Wheeler pretvara galeriju u drugi svijet i to na osnovu svog iskustva u pustinjama sjeverne Arizone, gdje skoro nečujni uvjeti duboko utiču na vizualni i osjetni doživljaj prostora.

Wheeler je najuže povezan sa Light and Space pokretom West Coast umjetničke scene, najviše kroz napuštene slike sredinom 1960-ih, te se od tada njegov rad zasniva na optičkoj dematerijalizaciji prostora galerija ili muzejskih soba.

“Sintetička pustinja” je prvi put osmišljena prije više od 40 godina, ali je tek sada realizirana i može se posjetiti u muzejskom tornju Level 7.

Guggenheim muzej u New Yorku

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...