Naslovnica Art “Sintetička pustinja” Doug Wheelera izložena u Guggenheim muzeju

“Sintetička pustinja” Doug Wheelera izložena u Guggenheim muzeju

Proizvedena u bliskoj saradnji sa umjetnikom, “PSAD: Synthetic Desert III” je prva ikad ostvarena instalacija Doug Wheelera.

Radovi, koje je osmislio Wheeler u kasnim 1960-im i 1970-im pretstavljaju optički dojam praznog prostora. Stvaranjem polu-gluhih komora, umjetnik manifestuje prostor koji potiskuje sve osim najnižeg nivoa ambijentalnog zvuka.

Koristeći dva elementa (optički i iluziju) Wheeler pretvara galeriju u drugi svijet i to na osnovu svog iskustva u pustinjama sjeverne Arizone, gdje skoro nečujni uvjeti duboko utiču na vizualni i osjetni doživljaj prostora.

Wheeler je najuže povezan sa Light and Space pokretom West Coast umjetničke scene, najviše kroz napuštene slike sredinom 1960-ih, te se od tada njegov rad zasniva na optičkoj dematerijalizaciji prostora galerija ili muzejskih soba.

“Sintetička pustinja” je prvi put osmišljena prije više od 40 godina, ali je tek sada realizirana i može se posjetiti u muzejskom tornju Level 7.

Guggenheim muzej u New Yorku

Aktuelno

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...

O Ambrosiji naširoko i ukratko!

24 godine postojanja i rada Ambrozije je jedna zanimljiva priča o predavanju umjetnosti i kreativnosti da je jako teško to složiti u...

Wardruna 7. aprila u Zagrebu

Za sve ljubitelje Vikingske tematike i tradicije sjevernih krajeva stiže muzička atrakcija koju ne bi trebalo propustiti. Wardruna, Norveški...

Silver & Smoke program za februar

Januar obično svima služi za godišnje odmore, međutim u Silver & Smoke-u to nije pravilo. Mjesec je prošao kao da je svima...