Naslovnica Art Slavni Oskarovac Miloš Forman preminuo u 87. godini

Slavni Oskarovac Miloš Forman preminuo u 87. godini

MILOŠ FORMAN, antiautoritativni redatelj koji je napustio rodnu Čehoslovačku zbog umjetničke slobode koju mu je nudila Amerika, preminuo je u 87. godini, javljaju svjetski mediji.

Autor Oscarima nagrađenih filmova:

‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’ s Jackom Nicholsonom

i Amadeus

Kultni mjuzikl Kosa

preminuo je nakon kratke bolesti u petak, rekla je češkoj novinskoj agenciji CTK njegova supruga Martina. Njegov menadžer Dennis Aspland potvrdio je vijest o smrti redatelja Hollywood Reporteru i dodao da je Forman imao kuću u Warrenu u Connecticutu.

Forman je režirao i filmove:

Narod protiv Larryja Flinta

i Čovjek na mjesecu.

Kao dijete ostao je siroče, njegovi su roditelji umrli u njemačkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu. Njegov je otac zatvoren jer je bio član čehoslovačkog Pokreta otpora, dok je majka optužena da je nezakonito trgovala namirnicama.

Čehoslovačku je napustio 1968. godine nakon što su SSSR i njegovi saveznici iz Varšavskog ugovora izvršili invaziju kako bi prekinuli Praško proljeće, Forman je u tom trenu bio u Parizu gdje je pregovarao o produkciji njegovog prvog američkog filma. Studio za koji je radio ga je otpustio, tvrdeći da je ilegalno napustio zemlju.

Njegova adaptacija romana Kena Keseyja, Let iznad kukavičjeg gnijezda, osvojila je pet Oscara uključujući onaj za režiju. Forman je 1977. postao naturalizirani državljanin Sjedinjenih Država.

“Forman je imao jedinstvenu osjetljivost na američke teme, koje je promatrao kroz prizmu lukave, satirične osjetljivosti. Njegovi filmovi privlačili su sofisticiranu publiku, iako je mogao dosegnuti i do maistreama”

Aktuelno

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...

O Ambrosiji naširoko i ukratko!

24 godine postojanja i rada Ambrozije je jedna zanimljiva priča o predavanju umjetnosti i kreativnosti da je jako teško to složiti u...

Wardruna 7. aprila u Zagrebu

Za sve ljubitelje Vikingske tematike i tradicije sjevernih krajeva stiže muzička atrakcija koju ne bi trebalo propustiti. Wardruna, Norveški...