Svjetska premijera prvog bosanskohercegovačkog animiranog dugometražnog filma “Birds Like Us” (“Ptice kao mi”) desit će se na prestižnom drugom po veličini festivalu animacije u svijetu “The Stuttgart International Festival of Animated Film (ITFS )”. Premijera će se održati u petak, 5. Maja 2017. godine s početkom u 20:00h u sklopu takmičarskog programa festivala.

Film “Birds Like Us” inspirisan je knjigom “Govor Ptica”, Farida al-Din Muhamaad Attara, a režiju za ovaj film potpisao je Faruk Šabanović.
Šabanović je radio na scenariju sa svjetski nagrađivanom scenaristicom Olivijom Hetreed i nagrađivanom producenticom Cat Villiers. Villiers je također bila producentica na Oskarom nagrađenom filmu Danisa Tanovića „Ničija Zemlja“.

“Izuzetna nam je čast prvi bh. dugometražni animirani film predstaviti na ovako impozantnom festivalu kao što je ITFS. Iza nas je dugo godina truda i rada na ovom filmu, a put koji nam se otvara na polju njegove promocije je pokazatelj da smo zaista napravili čudo.” – izjavio je producent filma “Birds Like Us”, Adnan Ćuhara.

Zapanjujuća činjenica je da su na ovom filmu radili dvanaest svjetski poznatih imena, među kojima su i troje sa A liste glumaca kao što su dobitnici Oscara Jeremy Irons, Jim Broadbent , Alicia Vikander, koji su dali svoje glasove animiranim junacima.
Snimanja su završena u tri navrata u londonskim studijima Warner Bros i Gold Crest.

Glumci koji su posudili glasove u bh. sinhorniziranoj verziji su Izudin Bajrović, Zana Marjanović, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Muhamed Hadžović, Alija Alović, Boris Ler, Zoka Čatić, Arma Tanović, Maja Salkić i Sanjin Milavić. Sihronizaciju bh. verzije filma je vodila Amela Ćuhara koja je ujedno i co-režiser filma “Birds Like Us”.

Muziku za film potpisuju Timothy Bruzon i dobitnik šest Grammyja, Peter Gabriel koji je jedno od najvećih imena svjetske muzike sa više od 80 potpisa na filmovima .
Sound design i sound mix je također rađen u Londonu, a vodio ga je Eilam Hoffman, čiji je tim osvojio 2 Oscara za sound design i sound mix za film “Gravity”.

Mastering i Mix bh. verzije radili su Mirza Tahirović i Esad Rebihić iz sarajevskog studija “Chelia”.

25 KOMENTARI

  1. Appears browsing on online more than 3 hours currently, however I never found virtually any useful report similar to the one you have. It is really charming cost satisfactory for me. For me, in the event almost all internet marketers plus web owners produced great articles as you would, online will certainly be a many more practical than ever before. Appears browsing on online more than 3 hours currently, however I never found virtually any useful report similar to the one you have. It is really charming cost satisfactory for me. For me, in the event almost all internet marketers plus web owners produced great articles as you would, online will certainly be a many more practical than ever before.

  2. We’re a team of volunteers along with starting off a new scheme in the online community.. aplikasi prediksi saham terbaru Your web site provided united states with beneficial information to work on. You’ve got performed an impressive method plus our overall neighborhood is going to be pleased to your account.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here