Naslovnica Art Ususret Oskarima - Kraći osvrt na ovogodišnje nominacije za Nagradu Oscar...

Ususret Oskarima – Kraći osvrt na ovogodišnje nominacije za Nagradu Oscar I (1. dio)

Ove nedjelje  4.3.2018. godine, kako smo već najavili, održati će se ovogodišnja dodjela prestižne američke nagrade Oscar Akademije filmske umjetnosti i znanosti. „The Shape of Water“ predvodi s 13 nominacija za Oscara, drugi je „Dunkirk“ s 8 nominacija, a treći „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“ koji je dobio 7 nominacija za Oscara. Donosimo vam naš kratak osvrt na nominirane filmove. Imate li već svog favorita?

THE SHAPE OF WATER

REDATELJ: Guillermo del Toro

ULOGE: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon

Nominiran za nagradu Oscar u 13 kategorija:

 • Najbolji film
 • Najbolji redatelj
 • Najbolja glavna glumica
 • Najbolji sporedni glumac
 • Najbolja sporedna glumica
 • Najbolji originalni scenarij
 • Najbolja fotografija
 • Najbolja originalna muzika
 • Najbolji zvuk
 • Najbolja montaža zvuka
 • Najbolja scenografija
 • Najbolja kostimografija
 • Najbolja montaža

Film, koji odmah plijeni izvrsnom montažom, scenografijom i zvukom, uvodi nas u priču o nijemoj čistačici, krotkoj ženici Elisi Esposito, koja žudi s nekim stvoriti odnos, a koju tumači britanska glumica Sally Hawkins (pamtimo je po ulogama u Lucasovim „Star Wars: Episode I – The Phantom Menace“, televizijskim adaptacijama romana Jane Austen „Persuasion“ i „Jane Eyre“, Woody Allenovim filmovima „Cassandra's Dream“ i „Blue Jasmine“ i dr.). Radnja je smještena u vladin laboratorij maksimalne sigurnosti u Baltimore1962. godine, u ideološki olovnom vremenu prvih par desetljeća hladnoga rata. Amerika je tada bila obilježena militarizmom, rasizmom i homofobijom koji se uvlačio u sve aspekte svakodnevnice, a otjelovljenje je dobila u vidu lika okrutnog, despotskog, mizoginog i rasistički nastojenog pukovnika Strickland (Michael Shannon), zaduženog za tajnoviti projekt u laboratoriju. Smisao Elisinog života se počinje mijenjati kada otkrije da se u tom laboratoriju čuva neobično biće ljudskih karakteristika i iscijeljiteljskih moći. Njih dvoje stvore neobičnu povezanost, unatoč okrutnoj situaciji i okolini.

Premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 31. kolovoza 2017. godine, film je osvojio nagradu Zlatni lav za najbolji film. Također je prikazan i na filmskom festivalu u Torontu. Pobrao je hvalospjeve gledatelja i kritike diljem svijeta, osobito za glumačka ostvarenja, scenarij, režiju, produkciju i muziku.

Od sveukupno sedam nominacija, film je osvojio dvije nagrade Zlatni globus u kategorijama najboljeg redatelja i najbolje originalne glazbe, a nominiran je i u 12 kategorija za prestižnu britansku nagradu BAFTA, uključujući onu za najbolji film godine.

Glavnu inspiraciju za priču del Toro je pronašao, kako sam navodi, u uspomenama iz vlastitog  djetinjstva  kada je gledao film „Stvorenje iz Crne lagune“, ali je za razliku od tog filma želio da ovdje romantika između čudovišta i žene ima sretniji završetak od onoga koji je imao lik Julie Adams. U intervjuu o filmu za IndieWire, del Toro je rekao: “Za mene je ovo film iscjeljenja… U devet dosadašnjih filmova stavio sam reference na strahove i snove iz vlastitog djetinjstva, ali ovo je prvi put da se obraćam publici kao odrastao čovjek i to o nečemu što me zabrinjava kao odraslog čovjeka. Govorim o povjerenju, seksu, ljubavi i putu gdje idemo kao ljudska rasa. Ovo nisu stvari koje su me mučile dok sam imao sedam ili devet godina“.

„Oblik vode“ već za sobom diže prašinu u Americi. Nedavno je na saveznom sudu u Los Angelesu podignuta tužba za plagiranje. U tužbi se navodi kako su režiser Guillermo del Toro, producent Daniel Kraus i filmski studio Fox Searchlight  prepisali priču, elemente, likove i teme iz jedne kazališne predstave pokojnog Paula Zindela iz 1969. godine. Film sadržava sličnosti i s kratkim igranim filmom „The Space Between Us“ iz 2015. godine te s romanom „Mrs. Caliban“, autorice Rachel Ingalls. Ako se optužbe za navodni plagijat ne dokažu, del Toro će najvjerojatnije u nedjelju ponijeti Oscara za najbolji film i režiju čemu doprinosi činjenica da su ga mnogi kritičari proglasili najboljim del Torovim filmom još od njegovog „Panovog labirinta“.

Malo kritičniji poznavatelji filmske umjetnosti bi mogli reći da je “Oblik vode” dokaz za tvrdnju da umjetnici često, u nedostatku svježih ideja, pričaju nanovo jednu te istu priču i bez puno truda mogu pronaći zajedničke elemente između dva del Torova filma – “Oblik vode” i “Panov labirint”, koji su po svemu, osim ikonografije – slični filmovi. U „Obliku vode“, junakinja je nevidljiva ženica, marginalka, koja u okrutnim vremenima pronalazi fantastičnog saveznika u liku tajnovitog bića dopremljenog iz Amazonije u vodenom tanku, a kojega CIA želi secirati i iskoristiti kao oružje protiv SSSR-a. Kao i junakinja iz „Panovog labirinta“, ona se udružuje s mističnom silom kako bi pobijedila sirovu vladajuću silu. Del Toro nije napravio  preveliki odmak i držao se isprobane recepture bez prevelike pripovjedne domišljatosti, ali ona ovdje zaista funkcionira s dodatkom njemu svojstvene mješavine eskapističke fantazije i političkog eseja. Ovu romantičnu i čudnovatu filmsku fantaziju ne treba zaobići, jer je definitivno najuspješniji film ovog meksičkog režisera.

THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI

REDATELJ: Martin McDonagh

ULOGE: Frances Mcdomand, Woody Harrleson, Sam Rockwell

Nominiran za nagrasdu Oscar u 7 kategorija:

 • Najbolji film
 • Najbolja glavna glumica
 • Najbolji sporedni glumac x 2
 • Najbolji originalni scenarij
 • Najbolja muzika
 • Najbolja montaža

Neobična priča o majci, Mildred Hayes (tumači ju Frances McDormand), koja putem tri plakata izvan gradića Ebbinga u kojem i dalje živi nakon ubojstva kćeri, proziva lokalnog šerifa Williama Willoughbya (Woody Harrleson) da već mjesecima ne poduzima ništa kako bi pronašao ubojicu i silovatelja njene kćeri. Priča prati razočaranu ženu i očajnu majku koja kreće u vlastiti mali rati protiv policije i cijelog grada.  Frances McDormand utjelovljuje tip žene koja ne važe riječi, bez dlake na jeziku istresa neugodne istine i vlastitim djelovanjem gura događaje u pozitivnom ili negativnom smjeru. Dok sam šerif “medijsku kritiku” trpi stoički, njegov pomoćnik Dixonom (Sam Rockwell), nasilnik kratkog fitilja kojeg bije glas da je rasist, cijelu situaciju baš ne podnosi dobro. Mildred i Dixon se prvo sukobe, da bi njihov odnos tijekom filma postaje kompliciraniji.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” možda je najveća uspješnica ovogodišnje sezone filmskih nagrada, scenariste, producenta i režisera Martina McDonagha. „Tri plakata izvan grada“ (op.prev.)  dobio je sedam nominacija za nagradu Oscar, uključujući one u kategorijama za najbolji filmoriginalan scenarij, glavnu glumicu (McDormand) i sporednog glumca (Harrelson i Rockwell). Film je već osvojio brojne nagrade – četiri  Zlatna globusa: za najbolji film (drama)najbolju glavnu žensku ulogu u drami (McDormand), najboljeg sporednog glumca (Rockwell) i najbolji scenarij – zatim, dvije nagrade Udruženja glumaca Amerike uključujući onu za najbolji glumački ansambl i britanski nagradu BAFTA, a uz “Oblik vode” je i glavni kandidat za Oscara za najbolji film. Te nominacije predstavljaju uspjeh u karijeri autora Martina McDonagha, irskog pisca koji je karijeru počeo kao dramatičar na West Endu, a potom se okušao i u režiji. Režirao je četiri filma nejednake kvalitete, od kojih je barem jedan – “In Bruges” s Colinom Firthom i Brendanom Gleesonom – bolji od nominiranog “Ebbinga”.

McDonaghove filmove pri tom karakterizira uvijek isti spoj: trpki irski humor i razumijevanje zakučastih, malih sredina.

Kroz tkanje filma fino je utkana danas, više nego ikad, aktualna problematika seksualnog i obiteljskog nasilja, ženskog bijesa zbog mizogine javnosti, položaja žene i još uvijek prisutnog rasizma u američkom društvu te potreba za pravdom, a veliku većinu toga nosi glavni lik i odlična glumačka izvedba Frances McDormand. No, istinskom filmofilu neće biti teško uočiti da što radnja ide dalje u filmu, postupci likova gube psihološku motiviranost, pa se cijela priča razvodnjava ostavljajući dojam da svemu tome nešto nedostaje, bez obzira na relativno neočekivani obrat pri kraju filma.

Silvija R.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...