Predstava „Bosna da ‘prostiš“ prva je produkcija Udruženja „KURSER“. Ovim autorskim djelom predstavlja se pionirski poduhvat u plesnoj fuziji znakovnog jezika, folklora, kreativnog plesa, savremenog plesa i hip-hopa. Uz ples, projekcije i naracije u predstavi se uvezuje priča koja govori o našoj Bosni i Hercegovini i ljudima koji je čine.

U predstavi igraju: članovi Udruženja „KURSER“, Ivana Drakić, Sara Đurić, Anja Čurković, Lena Marković, Selma Jakić, Kajsa Zinhasović, Hana Haljevac, Dženita Hasečić, Tarik Osmanagić.

Autorski tim u kreiranju predstave:

Režija: Samra Mlinar Mandić;
Koreografija: Samra Mlinar Mandić, Ivana Drakić, Eldar Šalaka, Fresh Generation;
Asistent koreografa: Sara Đurić;
Glumačka režija i glas: Vanesa Glođo;
Muzika: Buzz Freq.;
Vizualni identitet predstave i projekcije: Sanjin Fazlić;
Postavka znakovnog jezika: Anela Talam;
Kostimi: Samra Mlinar Mandić.

Predstavom se slavi stota godišnjicu rođenja Maka Dizdara. U predstavi se recituju stihovi pjesme „Zapis o zemlji“ znakovnim jezikom, oživljava se bosanska tradicija kroz stećke i zaboravljene dječije igre.

Ne čujemo, ne vidimo, ne govorimo, ne činimo zlo i na taj način duhovno rastemo. Prolaskom kroz vremenski tunel spoznajemo smisao našeg postojanja. Shvatimo da su ravnoteža, harmonija i ljubav pokretači našeg univerzuma čijeg smo i mi dio. Plesom i pokretom pričamo o onome što je bilo, što je sada i što dolazi..

Premijera predstave je 10. juna u Pozorištu mladih, a prva repriza je također u Pozorištu mladih 11. juna 2017. godine.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here