Spoj savremene umjetnosti i starogrčkog artefakta

DIVINE DIALOGUES“, izložba u kojoj drevni bogovi koketiraju sa suvremenom umjetnošću, trenutno je otvorena u Muzeju “Cycladic Art” u Atini, uporedo sa već postojećom postavkom “Documenta 14“.

Kroz sedam sekcija Pana, Afrodite, Apolla i Dionisa, François Vase, Kleitias i Ergotimos Kratear, Aristaeusa, Orfeja te Nike, radovi Cy Twomblya predstavljaju paralele između arhaične i klasične umjetnosti. Njegova opčinjenost Grčkom je bila prisutna i prije nego što je prvi put posjetio 1960. godine.

Njegov rad često aludira upravo na bogove sa Olimpa te je već 70-ih godina, kada je slikarstvo je palo u nemilost, svoju opčinjenost istim iskazao kroz pisanu formu i dva velika crteža Venere i Apolla (1975 g.) i poznatijeg Orfeja (1979 g.)

“Imam stalnu želju da vidim i osjetim ta drevna čuda. Moj rad žudi za njima.” istakao je Cy Twombly.

Specijalni gost izložbe je poznati François Vase, autor remek djela “Greek vase“, slike koja je po prvi put izložena izvan Italije, tačnije Arheološkog muzeja u Firenci. Vaza je otkrivena u etrurskoj grobnici u blizini Chiusie, u Italiji 1844-5 nakon čega je prebačena i obojena u Attici, približno 570-65 p.n.e, a u saradnji vajara Ergotimosa i slikara Kleitiasa. Vaza je ukrašena s više od 270 figura te na sebi sadrži natpise i razne mitološke scene, od kojih su neke upravo na njoj prikazane po prvi put iz starogrčke umjetnosti.

Grčki svijet predstavlja veliku inspiraciju za Cy Twomblya, a među njegovim herojima nailazimo na drevne bogove, Aleksandra Velikog te Ahila. Prikazati njegov rad u Atini bez konteksta Grčke antičke umjetnosti predstavlja fascinantan izazov za kustosa.Jonas Storsve, kustos izložbe.

Izložba “DIVINE DIALOGUES” otvorena je do 3. septembra 2017. godine.

4 KOMENTARI

  1. Howdy. I stumbled upon a person’s web site the application of windows live messenger.. kumpulan vlogger terfavorit This is usually a properly created write-up. I will be sure to search for that in addition to revisit find out excess of your handy facts. Wanted post. I’m going to unquestionably come back.

  2. Hello there. I came across a person’s website using yahoo.. aplikasi android prediksi saham terbaru That is a truly beautifully prepared post. I am going to ensure that you search for the idea along with go back to learn further of your useful information and facts. Just submit. I’m going to undoubtedly return.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here