Prva retrospektivna posthumna izložba Mersada Berbera, jednog od najvećih slikara koje je naša zemlja imala, bit će upriličena od 7. jula do 7. septembra u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu.

U Vijećnici, koja će biti otvorena dva mjeseca, bit će prezentirani svi važniji Berberovi opusi – od studentskih početaka, drvoreza u slavu Velaskeza, ciklusa Skender-Vakuf, Dubrovačkih flora, Srebrenice pa do posljednje faze njegovih autoportreta.

Izložba će biti upriličena pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Gradske uprave.

Mersad Berber jedan je od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnika. Rođen je 1940. godine u Bosanskom Petrovcu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Ljubljani 1963. godine u klasi Maksima Sedeja. Od 1978. do 1982. godine radio je na Katedri za crtež i grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Izlagao je u svim većim gradovima svijeta, od Londona i Madrida, preko New Yorka do Moskve, Jakarte i New Delhija, dobio je 50-ak nagrada, a stručnjaci su ga uvrstili među najveće svjetske postklasiciste. Preminuo je u 72. godini u svom domu u Zagrebu.

5 KOMENTARI

 1. Amaze, superb weblog file format! How long have you been posting to get? you have made running a blog peek quick. The general view of your web-site is usually amazing, since nicely because the written content! Amaze, superb weblog file format! How long have you been posting to get? you have made running a blog peek quick. The general view of your web-site is usually amazing, since nicely because the written content!

 2. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this
  blog with my Facebook group. Talk soon!

  AC Milan tröja 2018

 3. Hi there great website! Person. Outstanding aplikasi rekomendasi saham terkini. Excellent. I am going to search for your blog post in addition to make nourishes moreover? I will be satisfied to locate a great number of handy data the following inside write-up, we want grow extra tactics within this consideration, many thanks sharing.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here