Koncertna dvorana Elbphilharmonie koja je nedavno otvorena u Hamburgu vizuelno je impresivna u šta se možete uvejriti na slikama u galeriji na kraju ovog teksta. No, ono što se krije unutar talasaste zgrade sa zakrivljenim liftovima i naizgled beskrajnim stepenicama je savršena akustika!

Cijela zgrada koštala je 789 miliona eura i ima tri dvorane, a najviše je potrošeno na centralni auditorijum koji ima balansirani zvuk kroz cijeli koncertni prostor.

Mediji su prenijeli da je švicarska arhitektonska firma Herzog and De Meuron radila na ovom projektu sa One to One studijom na koralnoj strukturi koju čini čak deset hiljada jedinstvenih akustičnih panela sa svih strana.

Tih deset hiljada panela krije milion ćelija koje su posebno dizajnirane zarad “najboljeg prenosa zvuka na svijetu” što sada tvrde da ta dvorana ima.

Herzog and De Meuron uposlili su čuvenog akustiačara Yasuhisu Toyotu da napravi mjesto koje je podjednako lijepo za oko i uho. Benajamin Koren bio je zadužen za rad na algoritmu koji će omogućiti da svako gipsano vlakno ispuni zadatu svrhu.

Centralni auditorijum ima 2150 sjedećih mesta, a osvetljava ga tačno hiljadu sijalica od duvanog stakla.

U dvorani će se održavati koncerti klasične muzike, a nastupiće i fado diva Mariza.

1 komentar

  1. Many thanks for a different helpful internet site. Where by more may I receive which kind of information developed in a real perfect indicates? I own a enterprise i’m at the moment working upon, and I have been with the look out for similarly info kumpulan youtube terbaik.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here