Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da diskografski div Sony Music nije proizveo niti jednu ploču još od 1989. godine. Došlo je vrijeme da se i to promijeni.

Sony je iz biznisa s vinilima izašao tokom tehnološke revolucije koja je predstavila CD kao novi, dominantni medij za slušanje muzike. Prvi CD objavljen je 1982., a već 1988. prodaja CD-ova prestigla je prodaju gramofonskih ploča. Godinu dana kasnije, Sony je odustao od ploča.

DJ-evi su nastavili raditi s vinilima, no broj proizvodnih pogona bio je u opadanju sve do unazad pet godina kada se povećao interes za gramofonskim pločama pa se omjer snaga promijenio – danas je prodaja ploča u porastu, a CD-ova u padu. Kako je pokazala jedna anketa, 70% kupaca vinilnih izdanja u 2016. imaju do 35 godina.

Novi će pogon za proizvodnju gramofonskih ploča Sony otvoriti u Shizuoka industrijskoj zoni u Japanu, a s radom bi trebao početi u martu 2018. godine. Prve serije vinila će biti reizdanja albuma najvećih japanskih zvijezda kao i reizdanja velikih svjetskih zvijezda, ali fabrika će primati narudžbe i od drugih izdavača.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here