Naslovnica Style Upristojimo se! Bonton za stolom: 7 jela koja jedemo na pogrešan način

Upristojimo se! Bonton za stolom: 7 jela koja jedemo na pogrešan način

Jedu li se kod kuće, u krugu porodice i prijatelja, jela poput škampa, pilećih krilca ili meko kuhanih jaja ne zadaju probleme, ali nađemo li se u situaciji kad bonton nalaže uglađeno ponašanje – mnogi se nađu u problemu ne znajući šta i kako. Dodatno mogu zbuniti kliješta ili makaze koje se poslužuju uz takva jela, ali uz malo prakse nećete se izblamirati na svečanom ili poslovnom ručku.

Meko kuhana jaja

Uz meko kuhana jaja na stol mogu doći makaze s okruglim otvorom kako bi se u jednom potezu mogao prerezati vrh jajeta. Poslužiti može i nož kojim lagano udarite jaje s bočne strane, prerežite ga i vrh odložite na tanjirić. Na vrh možete staviti komadić putera i posolite ga te pobiberiti i jesti kašikicom. Dopušteno je i začiniti jaje nakon svakog zalogaja.

Suši

Suši je dopušteno jesti prstima i drvenim štapićima. Jedete li ga prstima, podignite ga lagano s dva prsta. U slučaju da koristite štapiće, pripazite da ugao od tanjira bude što manji, odnosno da budu gotovo paralelni sa stolom. Suši nemojte umakati u sojin umak, nego iskoristite komadić ukiseljenog đumbira umjesto kista pa lagano premažite umakom. Prema bontonu, zabranjeno je odvajati nadjev, rezati sushi ili ga ostaviti da predugo stoji na tanjuru.

Kavijar

U finim restoranima kavijar se poslužuje dobro ohlađen na usitnjenom ledu uz kriške tosta ili krekere. Najčešće dolazi u staklenim ili kristalnim posudama jer srebro i metal mogu ostaviti metalni okus u ustima. Kavijar se vadi kašikicom na tost ili krekere i sve zajedno jede se prstima. Ponekad se poslužuje s dodatcima kao što su pavlaka ili jaja, koji se u tom slučaju najprije stavljaju na podlogu, a zatim se dodaje kavijar. Kreker je potrebno pojesti u jednom zalogaju. Prema mišljenju purista, dodaci samo smetaju, a uz kavijar valja piti dobro ohlađenu votku.

Pileća krilca

Nađete li se u manje formalnom okruženju i želite uživati u pilećim krilcima, ali bez umaka i mesnih sokova od brade do čela, poslužite se damskim trikom. Uzmite krilca za krajeve kosti, pronađite završetak veće kosti te izvucite hrskavicu koja se ondje nalazi. Pronađite manju od dvije kosti pa je olabavite i izvucite te jednako učinite s većom kosti. Batak je pristojno primiti s prstima na krajevima kosti. Ovo pravilo, nažalost, ne vrijedi u vrhunskim restoranima, ali ionako je malo vjerojatno da će se naći na jelovniku.

Pašteta od guščije jetre

Bez obzira na ime, fois gras nije pašteta i zbog toga je nikako ne treba razmazivati na tost. Francuzi su alergični na to jer toj delikatesi pristupaju ozbiljno i s poštovanjem. Umjesto razmazivanja, odrežite komad, stavite na hljeb i uživajte.

Puževi

Puževi također mogu zadati glavobolju od razmišljanja o tome s koje im strane prići. Ako su posluženi uz alat s okruglim vrhom koji podsjeća na makaze, uzmite ga s jednom rukom i poslužite se njime obujmite ljušturu. U slučaju da na stolu imate samo salvetu, iskoristite ga i primite puža s jednom rukom, a s drugom viljuškomm izvucite meso i umočite ga u umak. Viljuške za puževe posebnog su oblika i imaju „dva“ zuba.

Jastog i hlap

Jedete li jastoga u restoranu, dozvoljeno je prstima pridržavati jednom rukom dok viljuškom vadimo meso, a kuhinjskim kliještima lagano se čisti od oklopa. Hlap se od jastoga razlikuje po kliještima, zbog čega se često uz njega poslužuje i štapić kojem se lakše vadi unutrašnjost. U brojnim restoranima kuhari olakšaju posao gostima tako da u kuhinji slome kliješta, ali ako nisu, to učinite sami.

Aktuelno

Foo Fighters rasprodali pulsku Arenu u 2 minute

Foo Fighters su u samo 2 minute nakon puštanja u prodaju, rasprodali sve ulaznice za svoje premijerno gostovanje na ovim prostorima koje će se...
video

Lider benda The Babe Barbarella: „Što sam stariji, to mi se više sviđa direktni sudar sa strahom!“

Ovih dana se svugdje traži karta više za najavljenu zabavu godine, koja će 23. novembra biti održana u obnovljenom kinu Imperijal u Sarajevu. Organizaciju...
video

Lomljivo! Novi iPad Pro savija se poput komada papira

Appleov iPad Pro najmoćniji je tablet na tržištu čiji je hardver snažniji od brojnih prijenosnih računala i, kažu iz ove kompanije, snažan poput Xboxa...

Pad vrijednosti Apple-a. Korisnicima je dosta visokih cijena

Ovo je trebao biti još jedan rekordan i historijski kvartal za Apple u kojem su analitičari očekivali veliku potražnju za novim modelima iPhonea. Još...

Messenger pao u cijelom svijetu, najviše prijava zabilježeno u Europi

Ako ste u ponedjeljak tokom dana imali problema s Facebookovim Messengerom, bilo da niste mogli poslati poruku ili da se uopće niste mogli ulogirati,...