Naslovnica Art Kad moda priča publici - Cabaret na Lady Gothiva način

Kad moda priča publici – Cabaret na Lady Gothiva način

Lady Gothiva u saradnji sa 6/6 Wine bar-om, odlučila je prezentirati svoju kolekciju Cabaret Sauvignon na jedan inovativan i neobičan način. Odstupajući od svih šablonski naturenih formi modne revije, prezentirala je svoje kreacije kroz plesno-modni dijalog sa publikom.

6/6 Wine bar je uvijek podržavao nezavisne i inovativne kreativne projekte svih formi umjetnosti, tako da ni ovakva saradnja nije neuobičajena za njih, a svakako nije ni posljednja. Sam prostor podržava kreativno-urbanu kulturu grada i od takvog koncepta ne odustaje.

CABARET SAUVIGNON

Naziv je modno-plesne revije Lady Gothiva design brand-a koji uz nesebičnu pomoć 6/6 Wine Club-a ugostio reviju uz pomoć svih koji su u ovoj priči učestvovali, a to su Marija Ličina – Lady Gothiva design, Aida Tolja – koreografija, Mia Bezjak – nakit i Danijel Ilić – fotografija. Modeli za ovu reviju su bili Marija Ličina, Aida Tolja, Ester Walburg, Mersiha Džafić, Samela Sulejmani, Mia Bezjak, Dragana Vuković, Barbara Jelušić, Azra Grljević i Maja Bajrić.

Marija Ličina, osoba koja stoji iza Lady Gothiva brand-a kroz razgovor će nam opisati svoj rad i koju on priču nosi:

Lady Gothiva design

” Nema ništa  prosvećeno u tome da umanjite sebe da se drugi ne bi osjećali

nesigurno u vašoj blizini. “

… umjesto toga inspirišite ih da i oni sami urade isto i pokažu svoje sopstvene jedinstvene kvalitete…

Upravo to je srž  Lady Gothiva priče. Isprva kao sasvim neodređena težnja, rođena iz razmišljanja o ljudima i onome što jednu osobu izdvaja, čini drugačijom od druge. Ta misao je počela u tinejdžerskim godinama, ispunjenim osebujnošću i nesigurnošću, željom za isticanjem i uklapanjem, suporotnostima.  Ako onim što nosimo, slušamo, radimo, pokažemo tko smo, da li ćemo biti prihvaćeni? Ili unaprijed osuđeni?

Ali ako ne dozvolimo svijetu da nas spozna ostajemo u svom malom krugu…

…a nijedan čovjek nije otok…

Početci

U takvom emotivnom ozračju rodila se potreba za stvaranjem nečega što ce da pokaže nas, našu ličnost, naše boje i da nas upravo isticanjem naših jedinstvenosti i razlika poveže dublje sa drugima. Jer različitosti obogaćuju. Da ne postoje zamislite kako bi svijet bio siv.

Dakle, šta je  bolje za to od odjeće – ona nam je kao druga koža, u njoj provodimo većinu vremena i možemo (odn.trebali bi) da je koristimo da prenesemo svoju poruku, emociju, želju,stav, svoju ličnost. Iz te želje je rođena Lady Gothiva!

Stvaranje

Jedan od koncepta stvaranja u Lady Gothiva fashion design-u je usmjeren na davanje karaktera samom odjevnom predmetu koji se pravi, uklapanje različitih aspekata i  “emocija” u kreaciju sa ciljem stvaranja određene teme tj.priče. Ovakav način omogućava različitim ljudima da odaberu priču koja je u skladu sa njima samima i da tu priču nose.

Drugi koncept je personalizacija tj.stvaranje kreacije na osnovu ličnosti i potreba osobe koja će tu kreaciju da nosi.

Ova dva pristupa omogućavaju da se kupi gotova kreacija ili da se naruči custom made odjeća, što podrazumijeva da je osoba uključena u cijeli proces stvaranja.

Stil koji preovladava je eklektičan (mjesavina razlicitih stilova i uticaja) i alternativan, sa jakim uticajem goth estetike i srednjovjekovnih elemenata, ali prvenstveno jedinstven, jer sama ideja ne dozvoljava serijsku proizvodnju ili kopiranje.

Inspiracija za kreacije

Inspiracija se dobija od samih ljudi, naših emocija i težnji kao i iz muzike, filmova, književnosti, različitih kultura i mitova, prirode i svakodnevnih događaja.

Ovisno o karakteru kreacije materijali koji se upotrebljavaju su različiti – pamučna platna, triko pamuk, žersej (pamučni i vuneni), štofovi, koža (eko koža i prava koža), viskoza, svila, saten, čipka kao i kombinacija različitih materijala.

Velika pažnja je posvećena detaljima i ukrasima koji se koriste da zaokruze priču u cjelinu i daju kreaciji taj finalni dodir prefinjenosti i elegancije.

Krajnji proizvod je moda koja govori vama i o vama, koja vam omogućava da istrazite sebe, da slobodno i samouvjereno budete ono što jeste i pokažete svoju ljepotu i jedinstvenost.

Osim sa Lady Gothivom, razgovarali smo i sa svima koji su učestvovali u ovom projektu da pokušamo dočarati kompletnu priču Cabaret Sauvgnon-a kao cjelinu.

Aida Tolja – koreograf

Kako je došlo do saradnje?

Naša saradnja se dogodila spontano, upravo iz želje da spojomo modu, ples i muziku u jednu priču.

Plesom se bavim već skoro 14. godina, a koreografijom 7. godina.  Cabaret Sauvignon mi je bila prilika da napravim nešto potpuno drugačije,  plesno modni show koji će predstaviti kreaacije na način da se žene u njima dobro osjećaju, da je ta ženstvenost , senzualnost, ljepota i u pokretu, te samom stilu u kojem je urađena revija.

Inspiracija

Lična inspiracije je bila Cabaret, Broadway, filmovi poput, Cabaret Cabaret, Chicago i moda (vintage – od 20-tih do 50-tih godina), Sinatra, itd. Izgled i ljepota žene tog perioda (prirodna ljepota žene), žene u svom punom sjaju i ljepoti (bez današnjih fasada i plastike).

Šta je za tebe ples?

Emocija koja je vidljiva. Ples je posebna vrsta jezika – „normalni“ jezici koriste riječi u prenošenju značenja da bi ih se moglo razumjeti, ali ples ne koristi riječi i zapravo uopšte nije potrebno da ga se „razumije“. Ples treba da se iskusi kroz dopuštanje tijelu da u procesu koristi osjetila i osjećaje, a ne da racionalno daje značenja.

U plesu je prisutna i doza rizika, posebno ako vam je to profesija. Npr.u finansijama taj rizik se pokazuje kroz novac odn.dobitak ili gubitak novčanih sredstava, a u plesu da li ćete nastaviti raditi ono što volite ili ne. Novac nam je naravno potreban, ali je isto tako potrebna i ljubav. Zašto se onda ljudi profesionalno bave plesom ? Zato što je njima ta ljubav koktel strasti, poriva, posvećenosti i preuzimanja rizika koji stalno treba da se miješa, a jasno je da je ovde spremnost na rizik čisto inspirativnog karaktera.

Meni je upravo rad na ovom projektu bio takav jedan „inspirativni rizik“ jer sam dobila priliku da ples koristim na drugačiji nacin nego sto je uobičajeno. Spajanje dva vida samoizražavanja – mode i plesa – dovelo je do stvaranje jedne nevjerovatne priče. Drago mi je da sam imala mogućnost da naucim nesto novo i da ja isto tako naučim druge.

Mia Bezjak – Nakit

Početci

Inicijalna ideja i pocetak kreacije je zacet 2010 godine kao rezultat potrebe za kreativnim izrazavanjem. Osnovni koncept je u pocetku trebao biti vise okrenut nekoj alternativnijoj subkulturi ali vremenom sam pocela siriti svoju pricu. Sam proces kreacije je vremenom postao mnogo bitniji od samog uklapanja u bilo kakve okvire. Javila se ideja da svoju pricu probam uklopiti i prilagoditi razlicitim vidovima umjetnickog izrazavanja. Na kraju su moje ogrlice postale dodatak koji je krasio razne stilove i to je ono sto je u mom radu na kraju postao imperativ: da moze naci mjesto i biti zavrsni estetski dodatak razlicitim tipovima zena, a u isto vrijeme zadrzati svoju unikatnost i originalnost.

Inspiracija

Inspiracija dolazi iz raznih pravaca i epoha, od Renesansnog doba, srednjovjekovnog, grcko-rimskog stila do vintage ere 20-tog stoljeca. Glavni motiv koji je prozet u svakoj mojoj kreaciji je isticanje senzualnosti cipke i meni licno, najintimnijeg dijela zenskog tijela: vrata. Tu pociva temelj od kojeg krece bilo cija zelja ili inspiracija, bilo moja ili zene koja zeli da nosi moju kreaciju. Volim da se igram sa simbolima, starinskim nakitom, antikvitetnim komadima i da im dam novi zivot, novi oblik i da to sve prilagodim zeni koja ce to da nosi. Ono sto je meni licno najbitnije je otkriti i udahnuti onaj esencijalni dio specificne zene i prenijeti ga, na najbolji moguci nacin, na taj mali dio njene osobnosti – njenog nakita. To je najzahtjevniji i ujedno najljepsi dio ovoga posla i najdublji poriv da i dalje pravim i tragam za sto boljim ostvaranjem svog nakita. Kroz svaku novu ogrlicu je moguce otkriti novi svijet, novi segment jedne zene i pribliziti tu ljepotu i otvoriti je svijetu(ovima). To je moj ideal, moja svrha u ovom konkretnom procesu.

Šta je za tebe smisao nakita

Jako puno radim sa kristalima i jedna od mojih aspiracija, u zadnjih godinu dana, je povezati ta dva segmenta: ujediniti darove Zemlje sa estetikom i pribliziti ljudima taj carobni i duhovni svijet kristala. Kroz nakit i kristale svaka zena ima mogucnost probuditi i /ili slavitu boginju u sebi. Slavimo boginje u nama isticanjem nase unutrasnje i vanjske ljepote, radom na sebi i razvojem ljubavi prema sebi. Jedan od univerzalnih nacina je ukrasavanje naseg fizickog tijela i isticanjem svog licnog stila. Moj zadatak je ujediniti blagodati kristala sa univerzalnim nacinom isticanja zenske ljepote i osobnosti – kroz nakit. Zelim pomoci zenama da pronadju svoju unutrasnju ljepotu, ljubav i zdravlje, u svim mogucim oblicima, kroz prirodne darove Zemlje, nositi ih i kroz unikatne komade nakita, slaviti sebe i svoj zivot.

Danijel Ilić – fotografija

Početci i ispiracija za ovaj projekat

Fotgafijom se bavim več nekih 10 godina, a ovaka projekat mi je prvi ovakvog tipa, i ujedno mi je bila prilika za novo iskustvo i poznanstvo u kombinaciji sa dobrom pričom i zabavom jer je sve teklo spontano i prirodno uz puno improvizacije, što je rezultiralo predivnom saradnjiom.

Ovakav experimentalni pristup sa nečim iznenadnim  i punim inspiracije s obzirom da je vrijeme za pripremu bilo kratko mi je i uvedno dalo novi način percepcije i kreativne ideje koje su dolazile doslovno trenutno jer je sama spontanost stvarala gotovo trenutnu priču.

Inspiracija je naravno bila povratak u jedan osječaj, nekog prošlog vremena koji se mogao doživjeti samo kroz knjige i filmove, u ovom slučaju je dobio novu priči koja je sve to nekako oživila u današnjem vremenu. Čak iskreno ovakav pristup, neuobičajen način prezentacije modnih kreacija kroz ples i vizualnu priču me je dovelo i do overload-a inspiracije. Iako je show i foto session završio ja još uvjek imam milion nekih novih ideja, a nova i poznanstva i saradnja sa svima koji su u ovome učestvovali će se svakako nastaviti, a kako će se priča dalje razvijati i nove inspiracije……vidjet će se.

Te par riječi i od samih modela:

Ester Walburg – model

Rijetko je za osobu od 1,58 cm i figuru sa oblinama da bude model za dizajnersku odjeću. Cabaret Sauvignon nadahnjuje jedinstvenu ljepotu koja se može naći u osobama svih veličina.

Dizajner iza Cabaret Sauvignona stvara prilagođene dijelove koji naglašavaju osobne sklonosti svakog njezinog modela od graciozno zakrivljenog ovratnika na jedmoj kreaciji do savršene nijanse ponoćne purpurne boje na drugoj, kako bi se privuklo čarobne detalje.

Odjeća koja odražava unutrašnje “ono najbolje u sebi ” uzbuđuje samopovjerenje. Može se reći da na taj način nastoji uskladiti svoje postupke s onim što znaju da su sposobni iznutra. I upravo je riječ o duhu Cabaret Sauvignona.

Mersiha Džafić – model

Otkad znam za sebe volim aktivnosti i ples te se time i bavim. Stoga mi je učestvovati u ovom projektu bilo zadovoljstvo, te zaista prijatno i zabavno. Kreacije su moderne i nosive u svakoj prilici a materijali jako ugodni i komotni općenito, ali i za svaki plesni pokret. Čak sam se i povezala sa kreacijom koju sam nosila i mogla bih čini mi se danima da je ne skidam sa sebe.

Samela Sulejmani – model

Zahvalna sam i srecta što sam dobila priliku da budem dio Lady Gothiva Fashion priče koja je više od mode: Za mene je osnaživanje žena “in all size and shape”, što je apsplutno revolucionarno. Također, pored toga što me je uloga modela osnažila, dala mi je novo iskustvo i definitivno zdravo samopouzdanje. Isto tako sretna sam da mogu da podržim veliki talenat, trud i genijalnost Marije Ličine koja je pored kreiranja ovih predivnih odjevnih predmeta, isto tako bila i veliki prijatelj u ovom procesu!

Marijinu kreaciju sam nosila na svečanom otvaranju moje “matične” konferencije u Vijećnici i sjećam se da sam i tada bila jako ponosna sto nosim tako gracioznu haljinu!

Tekst: Tošović S.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...