Naslovnica Talks Uskoro nova pravila za državljane BiH za putovanja u države EU

Uskoro nova pravila za državljane BiH za putovanja u države EU

Iako je ovo i pitanje politike ipak smo odlučili da se vam prenesemo ovu vijest. Bliži se sezona godišnjig odmora i putovanja pa bi bilo poželjno da pratite vijesti na ovu temu da se nebi našli da vas vrate sa granice neke od država EU.

Ambasadori EU su 25. aprila potvrdili dogovor koji su predsjedništvo Vijeća i predstavnici Evropskog parlamenta postigli u vezi s prijedlogom o evropskom sistemu za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS).

“Današnji dogovor još je jedan važan korak u zaštiti vanjskih granica EU. Znajući ko dolazi u EU i prije nego što stigne do granice, jednostavnije ćemo moći zaustaviti one koji možda predstavljaju prijetnju za naše građane”, izjavio je Valentin Radev, bugarski ministar unutrašnjih poslova.

Iz EU ističu da će zahvaljujući ETIAS-u biti moguće unaprijed provesti provjere te, ako to bude potrebno, uskratiti odobrenje putovanja državljanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza, a koji putuju na schengensko područje. To će doprinijeti većoj unutarnjoj sigurnosti, sprečavanju nezakonitog useljavanja, zaštiti javnog zdravlja i smanjenju kašnjenja na granicama jer će se osobe koje bi mogle predstavljati rizik u vezi s nekim od navedenih područja identificirati prije dolaska na vanjske granice.

Kako sistem funkcionira

Sistem će se primjenjivati na državljane trećih zemalja izuzete od obaveze posjedovanja vize.

Podaci navedeni u zahtjevima automatski će se uspoređivati s bazama podataka EU i odgovarajućim bazama podataka Interpola kako bi se utvrdilo postoji li osnova za odbijanje zahtjeva za izdavanje odobrenja putovanja.

Ako ne budu pronađene podudarnosti ni elementi zbog kojih bi bila potrebna daljnja analiza, odobrenje putovanja bit će izdano automatski i brzo. Očekuje se da će tako biti s većinom podnesenih zahtjeva.

Ako bude pronađen rezultat ili element koji zahtijeva daljnju analizu, zahtjev će ručno obraditi nadležna tijela. U tom će slučaju centralna jedinica ETIAS-a najprije provjeriti odgovaraju li podaci zabilježeni u dosjeu zahtjeva podacima koji su uzrokovali pronalaženje rezultata. Ako podaci budu odgovarali ili ako bude postojala određena sumnja, zahtjev će ručno obraditi nacionalna jedinica ETIAS-a odgovorne države članice. Izdavanje odobrenja ili odbijanje zahtjeva u vezi s kojim je pronađen rezultat bit će izvršeno u roku od najviše 96 sati nakon podnošenja zahtjeva ili, ako su zatražene dodatne informacije, u roku od 96 sati nakon zaprimanja tih informacija.

Putovanja avionom ili brodom

Zračni i pomorski prijevoznici morat će prije ukrcaja putnika provjeriti imaju li državljani trećih zemalja koji podliježu obavezi posjedovanja odobrenja putovanja valjano odobrenje putovanja. Počevši od tri godine nakon početka rada ETIAS-a ta će se obveza primjenjivati i na međunarodne prijevoznike za grupni autobuski prijevoz.

Odobrenjem putovanja ne daje se automatski pravo ulaska ili boravka, već konačnu odluku o tome donosi službenik graničnog nadzora.

Odobrenje putovanja bit će valjano tri godine ili do isteka valjanosti putne isprave navedene u postupku podnošenja zahtjeva, ovisno o tome što nastupa prije.

Budući da su ambasadori EU potvrdili dogovor, u ime Vijeća, uredba će biti proslijeđena Evropskom parlamentu radi glasanja u prvom čitanju, a nakon toga Vijeću radi donošenja.

Zato još jednom ponavljamo obratite pažnju na vijesti i time bili na vrijeme obavješteni o početku sprovođenja novih pravila.

Aktuelno

Ima li života poslije smrti?

Pitanje života poslije smrti oduvijek je bilo aktualno. Što se točno događa kad osoba umre? Nastavi li živjeti u nekom drugom obliku? Upravo je to...

Sade objavila spot za novu pjesmu o gubitku i preživljavanju

Sade Adu, britanska muzička diva vratila se na glazbenu scenu početkom ove godine, nakon čak osam godina diskografske pauze. Diva koja je hitovima “Smooth...

Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

"Art of Ćeif" naziv je izložbe slika koja je večeras otvorena u galeriji "Kristijan Kreković" u Tuzli. Autor postavke Sarajlija Muhamed Ćeif predstavio se...

Obnovljeno kino Imperijal spremno za Jameson party godine

Ukoliko ste mislili da je sa krajem ljeta i dolaskom jeseni stavljena tačka na ludi provod, varate se. Prije nego utonete u ovogodišnji zimski...

“Keep it modern”, mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH

"Mjesec muzeja" je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej....