Naslovnica Talks Zdrava hrana kao mali biznis u BiH

Zdrava hrana kao mali biznis u BiH

Iako se pojam start-up kompanija kod nas najčešće veže za IT sektor, postoje i drugi vidovi start-up kompanija. U našoj emisiji saznajte kako je osnovati i sa svime se sve susreću ljudi koji su osnovali kompanije koje se bave proizvodnjom, zdravom hranom i zdravljem.

Kako državni službenici u BiH kreativno rješavaju nedostatak adekvatnih pravila i propisa i kako se neko ko se bavi kompjuterskom medicinskom dijagnostikom, registrira kao konsultantska kompanija za zdravi život kad već nisu travari, o svemu tome nam je govorila Mirela Kustura iz komopanije Kompanor.

Kako izgleda ostati bez posla, ali imati ideju, volju i dobre prijatelje, koji će vam objasniti sve zamke pokretanja posla ispričali su nam Alečko Kantar iz kompanije Kantar nekakdašnji kuhar a današnji proizvođač eko i organskog proizvoda po starinskim receptima, kao i diplomirani biolog i ekolog Adnan Čučković iz firme Eco medico.

O tome kako je nedostatak adekvatnih proizvoda, pozajmica od nekoliko hiljada maraka nenamjenskog kredita od strane roditelja i deset godina rada, dovela do toga da danas posjeduje firmu koja proizvodi razane proizvode od soje u zemlji mesojeda, ali i druge proizvode. Kako je ući u velike tržne centre, zaposliti ljude direktno u kompaniji i mnogo poljoprivrednih kooperanata govorio nam je direktor i suvlasnik firme Biona Vladimir Grabovac.

Da li je tržište BiH dovoljno, koliko država podržava i da li štiti proizvodnju i poljoprivredu, kako je to imati „sulude“ ideje i ko podržava a ko ne domaću proizvodnju. Da li postoji zadovoljstvo u pojkretanju svoje kompaniji u BiH i koliko moraš biti lud i raditi da bi pokrenuo svoju firmu u BiH, kao i još mnogo toga saznajte u ovoj emisiji “Vaš glas, Vaša priča”.

Ovaj prilog je realiziran u okviru aktivnosti “Vaš Glas, Vaša Priča” koju finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a provodi se na Internet magazinu/platformi The Loft i The Loft Radio.

Poslušajte cijelu emisiju:

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...