Naslovnica Tech Kako je Fortnite od popularne videoigre postao igralište za kriminalce

Kako je Fortnite od popularne videoigre postao igralište za kriminalce

Fortnite je kriminalcima poslužio kao izvrsno sredstvo za pranje novca.

Fortnite je u veoma kratkom vremenu postao jedna od najpopularnijih i videoigara na svijetu. Pogotovo među djecom školskog uzrasta.

I dok se roditelji brinu o tome hoće li njihova djeca zbog igranja Fortnitea popustiti u školi ili postati ovisna o igranju, promaknuo im je problem koji je još veći i ozbiljniji.

Britanski The Independent i tvrtka za kibernetičku sigurnost Sixgill proveli su istragu i otkrili kako su Fortnite zavoljeli i kriminalci, i to zbog jednog veoma jednostavnog razloga – pranja novca.

Da pojasnimo, iako je Fortnite besplatan za igranje, igrači mogu potrošiti pravi novac kako bi kupili virtualnu valutu V-bucks, kojom potom mogu kupovati dodatnu opremu u samoj igri koja će im pomoći da ostvare bolje rezultate.

No kriminalci su otkrili kako kupovinom V-bucksa mogu prati novac s ukradenih kreditnih kartica. Kriminalci tako kupe veliku količinu V-bucksa i potom ih preprodaju igračima po nižoj cijeni ili za kriptovalute te dobiju natrag “čisti” novac.

V-bucksi “na sniženju” mogu se kupiti i na Dark webu, ali i putem društvenih medija poput Instagrama i Twittera.

Krivnja za takvu praksu djelomice pada i na leđa Epic Gamesa, izdavača Fortnitea, koji ne kažnjava igrače koji su V-buckse preprodali odnosno kupili po nižoj cijeni i izvan same igre.

Iz Sixgilla ističu kako je iluzorno očekivati da Epic Games može u potpunosti zaustaviti takvu kriminalnu aktivnost, koja sve više podsjeća na organizirani kriminal. No dodaju kako je ipak moguće smanjiti njene razmjere boljim praćenjem igrača s velikom količinom V-bucksa te prijavljivanjem sumnjivih transakcija policiji.

Izvor: Dnevnik.hr

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...