Naslovnica Tech Pad vrijednosti Apple-a. Korisnicima je dosta visokih cijena

Pad vrijednosti Apple-a. Korisnicima je dosta visokih cijena

Ovo je trebao biti još jedan rekordan i historijski kvartal za Apple u kojem su analitičari očekivali veliku potražnju za novim modelima iPhonea. Još i prije predstavljanja iPhonea XS, XS Max i XR govorilo se da su ovi telefoni korak naprijed prema tržišnoj vrijednosti od dva biliona (2 hiljade) milijardi dolara, ali ako pogledamo na tržišnu vrijednost kompanije nakon jučerašnjeg zatvaranja berzi, vidje ćemo da je ona pala na “samo” 880 milijardi dolara.

Razlog pada cijene dionica su informacije koje su se jučer proširile internetom o padu potražnje za svim modelima Appleovih telefona, zbog čega su u kompaniji odlučili smanjiti proizvodnju. Nedavno smo pisali o smanjenju proizvodnje za najjeftiniji ovogodišnji model iPhone XR, no čini se da su u Appleu precijenili potražnju za sva tri nova modela svojih telefona.

Razlog pada očekivane potražnje za ovim telefonima nije poznat, ali možemo pretpostaviti što bi mogao biti jedan od razloga – cijena. Nakon što je Apple prošle godine podigao osnove cijene iPhonea na 1000 dolara, ove su godine dodatno podigli cijenu na 1100 dolara, koliko košta osnovni model iPhonea Max.

Upravo zbog visoke cijene iPhonea XS i XS Max analitičari su govorili da će model XR koji u slobodnoj prodaji u SAD-u košta 749 dolara biti najpopularniji među korisnicima, ali prema novom izvještaju The Wall Street Journala, Cook i ekipa planirali su proizvodnju 70 miliona komada ovih telefona u razdoblju između septembra i februara iduće godine, ali tu su brojku smanjili za čak oko trećinu.

Osim na dionice Applea, ove su se informacije odrazile i na dobavljače komponenata za iPhone koji, zbog smanjenja narudžbi, najavljuju manje prihode za ovo razdoblje.

Iako će Apple u aktuelnom kvartalu ostvariti odlične prihode i profit, te će se iPhone ponovno pokazati kao “mašina” za zaradu novca, to će ipak biti suma manja od ranije očekivanih, i postavlja se pitanje mora li Tim Cook nešto promijeniti u svojoj strategiji pametnih telefona.

Aktuelno

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...

O Ambrosiji naširoko i ukratko!

24 godine postojanja i rada Ambrozije je jedna zanimljiva priča o predavanju umjetnosti i kreativnosti da je jako teško to složiti u...

Wardruna 7. aprila u Zagrebu

Za sve ljubitelje Vikingske tematike i tradicije sjevernih krajeva stiže muzička atrakcija koju ne bi trebalo propustiti. Wardruna, Norveški...

Silver & Smoke program za februar

Januar obično svima služi za godišnje odmore, međutim u Silver & Smoke-u to nije pravilo. Mjesec je prošao kao da je svima...