UBER je upravo predstavio 98 strana planirane ideje “letećih vozila” u okviru projekta pod kodnim imenom Uber Elevate, a njihov prototip je već navodno viđen u “akciji” na Hollister Municipal aerodromu.

U isto vrijeme Airbus kao najveći proizvođač civilnih aviona također razvija svoj koncept “letećeg vozila” u suradnji sa Američkom Zrakoplovnom Asocijacijom u okviru projekta Vahana u njihovom odjelu Silicon Valley-a pod imenom A3.

Zanimnjivo da se paralelno sa ovim projektima razvija i Terrafugia, prototip vozila koje osim kao klasičnog načina vožnje može i letjeti.

Ono što je najbitnije i UBER i Airbus svojim projektima planiraju ovakav tip vozila u formi bespilotne letjelice (nešto između helikoptera i drona) kojoj ne treba pista već može vertikalno uzljetati i sljetati.

Oba projekta podrazumjevaju bespilotne letjelica sa radarom i svom potrebnom opremom za samostalan let. Moći će letjeti na visinama do 300 metara te imati određeni maximalni radijus leta.

Sam let će se naručivati preko online aplikacije što znači da će svaki let unaprijed biti određen odakle polijeće i gdje slijeće zbog pravila o sigurnosti leta, te da bi se izbjegle sve nepredviđene situacije.

Također letjelice će moći korigirati let u slučaju da na radaru uoče pticu, drugu letjelicu ili bilo što bi moglo omesti let.

Koncept je planiran da zaživi do 2026. godine, što i nije tako daleko pa ostaje da se vidi ozbiljnost realizacije ovih ideja, a do tada, nema nam druge, već s jednog kraja grada na drugi putujemo GRAS-om (ok i Centrotransom).

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here