UBER je upravo predstavio 98 strana planirane ideje “letećih vozila” u okviru projekta pod kodnim imenom Uber Elevate, a njihov prototip je već navodno viđen u “akciji” na Hollister Municipal aerodromu.

U isto vrijeme Airbus kao najveći proizvođač civilnih aviona također razvija svoj koncept “letećeg vozila” u suradnji sa Američkom Zrakoplovnom Asocijacijom u okviru projekta Vahana u njihovom odjelu Silicon Valley-a pod imenom A3.

Zanimnjivo da se paralelno sa ovim projektima razvija i Terrafugia, prototip vozila koje osim kao klasičnog načina vožnje može i letjeti.

Ono što je najbitnije i UBER i Airbus svojim projektima planiraju ovakav tip vozila u formi bespilotne letjelice (nešto između helikoptera i drona) kojoj ne treba pista već može vertikalno uzljetati i sljetati.

Oba projekta podrazumjevaju bespilotne letjelica sa radarom i svom potrebnom opremom za samostalan let. Moći će letjeti na visinama do 300 metara te imati određeni maximalni radijus leta.

Sam let će se naručivati preko online aplikacije što znači da će svaki let unaprijed biti određen odakle polijeće i gdje slijeće zbog pravila o sigurnosti leta, te da bi se izbjegle sve nepredviđene situacije.

Također letjelice će moći korigirati let u slučaju da na radaru uoče pticu, drugu letjelicu ili bilo što bi moglo omesti let.

Koncept je planiran da zaživi do 2026. godine, što i nije tako daleko pa ostaje da se vidi ozbiljnost realizacije ovih ideja, a do tada, nema nam druge, već s jednog kraja grada na drugi putujemo GRAS-om (ok i Centrotransom).

2 KOMENTARI

  1. You truly ensure it is seem to be really easy along with your business presentation on the other hand discover this trouble being actually the one thing that I come to feel I’d personally by no means fully grasp video youtube terbaru. It sort of feels also intricate and intensely huge in my opinion. I’m looking forward for the next publish, We’ll aim to get the hang of computer!

  2. We’re no longer constructive wherever you might be helping your facts, nevertheless excellent theme youtube terfavorit. I has to spend an afternoon researching a great deal more or maybe comprehending much more. Thanks for excellent facts I used to be looking for these details in my mission.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here