Naslovnica Uncategorized Članice grupe "Pussy Riot" ponovo uhapšene u Rusiji

Članice grupe “Pussy Riot” ponovo uhapšene u Rusiji

Dvije članice grupe “Pussy Riot”: Maria Alyokhina i Olga Borisova pritvorene su 7. avgusta nakon što su protestvovale protiv zatvaranja ukrajinskog reditelja Olega Sentsova u Yakutsku.

Sentsov je trenutno na odsluživanju dvadesetogodišnje zatvorske kazne nakon što je proglašen krivim za planiranje terorističkih napada na Krimu, nakon što je Rusija aneksirala ukrajinski teritorij 2016. godine. On je tvrdio da je bio mučen prilikom nasilnih pokušaja da od njega dobiju priznanje za krivična djela koja nije učinio.

Alyokhina i Borisova nosile su transparent s natpisom: “Oslobodite Sentsova!” dok su prelazile cestovni most i pustile dimne bombe u bojama, kako prenosi Guardian. One su zadržane u policijskoj stanici prije nego su uspjele prisustvovati saslušanju na sudu gdje su htjele održati neovlašteni protest.

Na svom Facebook profilu, Borisova je napisala da su puštene zato što je sudija pronašao greške u dokumentima ovog slučaja.

Prošle godine, Pussy Riot su objavile pjesmu “Straight Outta Vagina” u koprodukciji sa TV on the Radio, Davea Siteka i Leikeli47.

Video je režirao Philip R Lopez, koji je prije toga sarađivao sa glumicom Ruby Rose, poznatoj po ulozi u “Orange is the New Black“.

Pussy Riot su na svom Twitter profilu ispod videa napisale: “drago nam je i ponosne smo što možemo pokazati našu vaginu svijetu“, prije nego što su rekle: “proslavićemo premijeru trljajući klitorise cijeli dan”.

Taj video možete pogledati i ovdje!

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...