Naslovnica Uncategorized Čuvar ulaza u berlinski klub Berghain izlaže u Beogradu

Čuvar ulaza u berlinski klub Berghain izlaže u Beogradu

Njemački fotograf Sven Marquardt boraviće u Beogradu tokom juna meseca u okviru projekta Artist in Residence. Centralni događaj rezindenture biće Marquardtova izložba Future's Past koja je otvorena 5. juna u Velikoj galeriji KC Grada, a koja će biti upotpunjena pratećim programima. Kao i u okviru svih rezidentura, umjetnik će tokom svog boravka stvarati inspirisan Beogradom.

Ako ste čuli za berlinski klub Berghain, onda sigurno znate da upravo Sven čeka na ulazu i odlučuje da li ćete ući u klub ili ne. Svako ko je planirao odlazak u Berghain zna ili misli da zna strategiju sigurnog ulazaka, a o tome može da se sazna i na nekoliko blogova i Youtube tutoriala, ali ne zna, ili možda ne zna, da je Marquardt od 2007. godine zaslužan za oblikovanje vizuelnog identiteta Berghainovog labela OstGut Ton.

Možda je zanimljiv podatak i to da se na omotu par izdanja Berghainovog labela OstGut Ton, nalaze upravo njegove fotografije – misteriozni portret starije žene i malog dječaka, prodornog ali vrlo dopadljivog pogleda.

Marquardt ima bogatu umetničku karijeru koja je umnogome bila uslovljena društveno-političkom situacijom prije i poslije pada Berlinskog zida. Rođen 1962. godine svoju karijeru počinje ranih osamdesetih u Istočnom Berlinu, radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera prevashodno u modnoj fotografiji. Od 1986. kao samostalni fotograf publikuje svoj rad u mnogim poznatim njemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, izlaže samostalno i grupno. Njegov rad je i cenzurisan u Istočnoj Nemačkoj a i sam se susretao sa cenzurom zbog negovanja specifičnog vizuelnog identiteta koji, kako se navodi nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi.

Izložba Future's Past reflektuje tri decenije njegovog rada, crno-bijele fotografije nabijene su simbolizmom kao i referencama iz istorije umjetnosti koje nisu tako lako uočljive i zahtevaju pažljivo posmatranje. Rad na ulazu Berghaina svakako je inspirativan za Marquadta, iako on sam preferira da prvo upozna svoje modele i smesti ih u precizno dizajnirani dekorum, koji se pretvara u spontanu pozadinu kojom dominira jako prisustvo subjekta u jukstapoziciji sa aksesoarima i rekvizitom. Sve je u jakom kontrastu pa otuda i odabir crno-bele tehnike koja taj kontrast pojačava: fotografije snimljene na dnevnom svijetlu odaju uglavnom mračnu atmosferu i auru noćnih zbivanja. Impregniranje dijelova prošlosti u budućnost i sadašnjost predstavlja zajedničku nit u njegovom opusu koju će publika moći da isprati na izložbi sve do 17. juna.

©Sven Marquardt
©Sven Marquardt

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...