Naslovnica Uncategorized Deveta umjetnost u Bosni i Hercegovini ipak živi!

Deveta umjetnost u Bosni i Hercegovini ipak živi!

«Vaš glas, Vaša priča!» Vam ovaj put donosi uvid u stanje strip umjetnosti i izdavaštva u Bosni i Hercegovini.

Da li je deveta umjetnost, kako se naziva strip, deveta rupa na svirali ili ima svoju budućnost?

Ako niste znali, Bosona, najbolja strip revija u regionu je 100% BiH proizvod, prošla je težak put od svog začetka do nedavno prezentiranog novog, šestog broja, a njen izdavač kaže da je bez obzira na sve poteškoće Bosona danas revija od regionalnog i evropskog značaja.

Tu priču i još mnoge druge o stripu u BiH ipričao nam je Alija Balta, samostalni izdavač, strip ljubitelj, autor, entuzijasta i akademski grafičar sa dugogodišnjim iskustvom rada u medijima.

Kako se može biti naš, a svjetski i iz ničega stvoriti nešto iz inata i nastaviti to raditi iz Bosne i Hercegovine, objasnio nam je Enis Ćišić strip crtač, koji između ostalih crta i za veliku svjetsku izdavačku kuću Marvel.

Koji su problemi sa kojima se susreću izdavači stripova kad su u pitanju zaštita autorskih prava, da li postoji i ko je publika koja danas prati strip, te na koji način mogu pomoći i pomažu biblioteke, škole i profesori u upoznavanju mladih sa strip umjetnošću, kao i da li je greška djeci odmah dati Zagora u ruke, objasnio nam je Almir Šehalić vlasnik Agarthi comics-a izdavačke kuće i striparnice u Sarajevu i zastupnik i izdavač stipova za BiH, jedne od najvećih stip izdavačkih kuća u Evropi i svijetu Bonnelli.

Da li su se na njegov poziv na promociju njegovog novog stripa Yunferman, odazvali, u Sarajevu gradonačelnik Abdulah Skaka, a u Rijeci predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, saznajte od strip autora i vlasnika agencije Via Media Berina Tuzlića.

Kakva je budućnost stripa, da li izdavaštvo ima šanse, šta donose novi mediji i još mnogo toga saznajte u našoj emisiji posvećenoj stripu.

Ovaj prilog je realiziran u okviru aktivnosti “Vaš Glas, Vaša Priča” koju finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a provodi se na Internet magazinu/platformi The Loft i The Loft Radio.

Poslušajte cijelu emisiju:

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...