Naslovnica Uncategorized Grayson Perry "Taština malih razlika"

Grayson Perry “Taština malih razlika”

Pridružite nam se na izložbi Graysona Perrya “Taština malih razlika”, koja istražuje fascinaciju ukusom i klasama u Velikoj Britaniji. Od 12. jula do 25. avgusta publika u Sarajevu i od 7. septembra do 20. oktobra publika u Banja Luci će imati priliku da posjeti izložbu jednog od najpoznatijih savremenih britanskih umjetnika, Graysona Perrya.

Izložbu čini šest tapiserija koje pričaju priču o društvenoj pokretljivosti u Velikoj Britaniji 21. stoljeća kroz život Tima Rakewella, izmišljenog lika u kreaciji Graysona Perryja. Tim je rođen u porodici iz radničke klase a do srednje klase se uzdiže tako što stiče univerzitetsko obrazovanje, obogati se i ženidbom dospijeva u bogatiju familiju. Potom doživljava finansijski teret gornje klase, te tragično gine u saobraćajnoj nesreći. Stvarajući lik Tima, Perry razigrano odražava seriju slika iz 18. stoljeća pod nazivom Život razvratnika koju je kreirao engleski slikar William Hogarth, seriju koja prikazuje uspon i pad lika pod imenom Tom Rakewell.

Prve dvije tapiserije fokusiraju se na ukus britanske radničke klase, druge dvije na ukus srednje klase, a peta i šesta na ukus viših klasa.

Djela Graysona Perrya možete pogledati ovdje.

Besplatna vođenja izložbom će biti organizovana u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, Zelenih beretki 8, Sarajevo.

Pored posjete Muzejima, pogledajte i sjajni dokumentarni TV serijal: Neukus ni slučajno koji prati kreativni proces Graysona Perrya. TV serijal će biti prikazan na televizijama BHT1 i RTRS.

British Council i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine uz podršku Courtyard by Marriot organizuju izložbu u Sarajevu. Medijski partner je BHRT. Organizatori izložbe u Banja Luci su British Council i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, sa podrškom Banjalučke pivare. Medijski partner je RTRS.

Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Councila i kolekcije Arts Councila kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umjetnika i galerije “Viktorija Miro”, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund, fondacije „Sfumato“ i kompanije AlixPartners.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...