Naslovnica Uncategorized Guinnessov rekord za najmnogoljudnije sviranje klavira stigao u BiH

Guinnessov rekord za najmnogoljudnije sviranje klavira stigao u BiH

Posljednju emisiju u serijalu “Vaš glas, Vaša priča!” u 2017. godini posvetili smo uspješnom pokušaju obaranja Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira u organizaciji Udruženja za promociju pijanizma i klavirske muzike “Tattile”.

Udruženje “Tattile” je inače do sada uspješno realizovalo dva festivala klavirske muzike, solističke koncerte mladih pijanista Damira Durmanovića i Aljoše Jurinića, kao i koncert Plavog orkestra ispred sarajevske Vječne vatre, a ovo je projekat kojim sigurno postaju globalno poznati u cijelom svijetu!

Postojeći rekord su do sada držali učenici i studenti profesorice Angele Montemurro iz Barija (Italija) koji su u oktobru 2014. godine posljednji put oborili rekord kada je njih 18 sviralo za jednim klavirom.

Sam čin obaranja Gulnnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira dogodio se na simboličan datum, 12.12.2017.god. u 12 sati u gradskoj Vijećnici u Sarajevu, a u njemu je učestvovalo dvadeset učenika osnovnihi srednjih muzičkih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Kompozicija su izveli je „Galop Marche“, francuskog muzikologa i kompozitora Alberta Lavignaca. Ista kompozicija je prethodno korištena za obaranje ovog rekorda ali za manji broj ljudi a za ovu priliku za 20 ruku kompoziciju je prilagodio i raspisao mladi bosanskohercegovački kompozitor Đorđe Jovančić, koji je i prethodno uspješno sarađivao sa udruženjem Tattile. U obaranju rekorda učestvali su učenici iz OMBŠ „Novo Sarajevo“, „BASICS“ škole, OMŠ „Mladen Pozajić“ i Srenjoškolskog centra Istočna Ilidža.

CIjeli projekat obaranja rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira realizovan je pod pokroviteljstvom grada Sarajeva i gradonačelnika gdina. Abdulaha Skake, uz partnerstvo JU OMBŠ „Novo Sarajevo“ i MAUBIH – BASICS škole te uz podršku kompanije Perutnina Ptuj.

Poslušajte šta o ovom grandioznom uspjehu mladih Bosanaca i Hercegovaca kažu njegovi učesnici i poslušajte kako je to sve zvučalo na licu mjesta!

Ovaj prilog je realiziran u okviru aktivnosti “Vaš Glas, Vaša Priča” koju finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a provodi se na Internet magazinu/platformi The Loft i The Loft Radio.

Poslušajte cijelu emisiju:

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...