Naslovnica Uncategorized Guinnessov rekord za najmnogoljudnije sviranje klavira stigao u BiH

Guinnessov rekord za najmnogoljudnije sviranje klavira stigao u BiH

Posljednju emisiju u serijalu “Vaš glas, Vaša priča!” u 2017. godini posvetili smo uspješnom pokušaju obaranja Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira u organizaciji Udruženja za promociju pijanizma i klavirske muzike “Tattile”.

Udruženje “Tattile” je inače do sada uspješno realizovalo dva festivala klavirske muzike, solističke koncerte mladih pijanista Damira Durmanovića i Aljoše Jurinića, kao i koncert Plavog orkestra ispred sarajevske Vječne vatre, a ovo je projekat kojim sigurno postaju globalno poznati u cijelom svijetu!

Postojeći rekord su do sada držali učenici i studenti profesorice Angele Montemurro iz Barija (Italija) koji su u oktobru 2014. godine posljednji put oborili rekord kada je njih 18 sviralo za jednim klavirom.

Sam čin obaranja Gulnnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira dogodio se na simboličan datum, 12.12.2017.god. u 12 sati u gradskoj Vijećnici u Sarajevu, a u njemu je učestvovalo dvadeset učenika osnovnihi srednjih muzičkih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Kompozicija su izveli je „Galop Marche“, francuskog muzikologa i kompozitora Alberta Lavignaca. Ista kompozicija je prethodno korištena za obaranje ovog rekorda ali za manji broj ljudi a za ovu priliku za 20 ruku kompoziciju je prilagodio i raspisao mladi bosanskohercegovački kompozitor Đorđe Jovančić, koji je i prethodno uspješno sarađivao sa udruženjem Tattile. U obaranju rekorda učestvali su učenici iz OMBŠ „Novo Sarajevo“, „BASICS“ škole, OMŠ „Mladen Pozajić“ i Srenjoškolskog centra Istočna Ilidža.

CIjeli projekat obaranja rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira realizovan je pod pokroviteljstvom grada Sarajeva i gradonačelnika gdina. Abdulaha Skake, uz partnerstvo JU OMBŠ „Novo Sarajevo“ i MAUBIH – BASICS škole te uz podršku kompanije Perutnina Ptuj.

Poslušajte šta o ovom grandioznom uspjehu mladih Bosanaca i Hercegovaca kažu njegovi učesnici i poslušajte kako je to sve zvučalo na licu mjesta!

Ovaj prilog je realiziran u okviru aktivnosti “Vaš Glas, Vaša Priča” koju finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a provodi se na Internet magazinu/platformi The Loft i The Loft Radio.

Poslušajte cijelu emisiju:

Aktuelno

Ima li života poslije smrti?

Pitanje života poslije smrti oduvijek je bilo aktualno. Što se točno događa kad osoba umre? Nastavi li živjeti u nekom drugom obliku? Upravo je to...

Sade objavila spot za novu pjesmu o gubitku i preživljavanju

Sade Adu, britanska muzička diva vratila se na glazbenu scenu početkom ove godine, nakon čak osam godina diskografske pauze. Diva koja je hitovima “Smooth...

Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

"Art of Ćeif" naziv je izložbe slika koja je večeras otvorena u galeriji "Kristijan Kreković" u Tuzli. Autor postavke Sarajlija Muhamed Ćeif predstavio se...

Obnovljeno kino Imperijal spremno za Jameson party godine

Ukoliko ste mislili da je sa krajem ljeta i dolaskom jeseni stavljena tačka na ludi provod, varate se. Prije nego utonete u ovogodišnji zimski...

“Keep it modern”, mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH

"Mjesec muzeja" je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej....