Naslovnica Uncategorized IKEA će sa novom kolekcijom svjetala učiniti pametne kućne pristupačnim

IKEA će sa novom kolekcijom svjetala učiniti pametne kućne pristupačnim

Ako imate želju da napravite svoj dom pametnijim, možete već pretpostaviti koliko skupo to može biti. Prvo morate investirati u čvorište (hub) svih uređaja, zatim su Vam potrebne sijalice za svaku plafonjeru u Vašoj kući, a tu je tek početak investicje kojoj kao da nema kraja, bar do sada. Švedski proizvođač namještaja IKEA, ovaj cijeli poduhvat želi učiniti pristupačnijim.

IKEA je upravo predstavila Trådfi (bežičnu – prevod sa švedskog) ‘Home Smart’ kolekciju, sa ciljem da sisteme pametnih kuća učine što pristupačnijim.

Cijela kolekcija počinje sa tzv. Gateway Kit-om, koji sadrži dvije LED žarulje bijelog spektra, daljinski upravljač i “gateway” koji ih sve povezuje. Tu je i Trådfi aplikacija koja vam omogućava da kontrolirate i zadate neku od unaprijed spremljenih konfiguracija svjetla. Cijena pojedinačnog Kit-a će biti oko 160 KM.

Zatim, tu su setovi za zatamnjenje sa dodatnim bežičnim detektorima pokreta, koji rade upravo ono što im ime i govori. Set za zatamnjenje je komplet LED sijalice sa mogućim zatamnjivanjem uz pripadajući daljinski upravljač, dok je set sa bežičnim detektorom pokreta LED sijalica sa ugrađenim uređajem za registraciju pokreta. Oni će vas koštati 70 KM ili 60 KM, ovisno o izabranom uređaju.

Ako su Vam ove cijene preskupe, tu su i više pristupačne opcije, npr. za 35 KM dobivate set za zatamnjenje, tj. LED sijalicu koja se zatamnjuje putem okretanja žutog kontrolera, čijim okretanjem zatamnnujete svjetlo – pogledajte video:

I na kraju, tu je trio koji ćine svjetlosna vrata i paneli. Tačnije to su Surte i Jormien svjetlosna vrata, koja nadopunjavaju bogatu IKEA kolekciju namještaja. Surte set je kompatibilan sa Besta ormarima, dok su Jormiens setovi kompatibilni sa Metod kuhinjama. Zatim, tu je Floalt, svjetlosni pano u tri veličine koji možete objesiti na zid.

Trådfi pametne kuće su dostupne u Velikoj Britaniji i SAD-u od aprila. U jesen, Trådfi aplikacija će se ažurirati sa “away from home” funkcijom koje će Vam omogućiti kontrolu i upravljanje svjetlom na daljinu.

Najveća prepreka za prelazak na sisteme pametnih kuća je uvijek bila cijena. Ako IKEA uspije u svojoj namjeri da na tržištu ponudi solidan sistem po niskim cijenama, sigurno je da će i broj pametnih kuća u svijetu porasti.

Aktuelno

Foo Fighters rasprodali pulsku Arenu u 2 minute

Foo Fighters su u samo 2 minute nakon puštanja u prodaju, rasprodali sve ulaznice za svoje premijerno gostovanje na ovim prostorima koje će se...
video

Lider benda The Babe Barbarella: „Što sam stariji, to mi se više sviđa direktni sudar sa strahom!“

Ovih dana se svugdje traži karta više za najavljenu zabavu godine, koja će 23. novembra biti održana u obnovljenom kinu Imperijal u Sarajevu. Organizaciju...
video

Lomljivo! Novi iPad Pro savija se poput komada papira

Appleov iPad Pro najmoćniji je tablet na tržištu čiji je hardver snažniji od brojnih prijenosnih računala i, kažu iz ove kompanije, snažan poput Xboxa...

Pad vrijednosti Apple-a. Korisnicima je dosta visokih cijena

Ovo je trebao biti još jedan rekordan i historijski kvartal za Apple u kojem su analitičari očekivali veliku potražnju za novim modelima iPhonea. Još...

Messenger pao u cijelom svijetu, najviše prijava zabilježeno u Europi

Ako ste u ponedjeljak tokom dana imali problema s Facebookovim Messengerom, bilo da niste mogli poslati poruku ili da se uopće niste mogli ulogirati,...