Naslovnica Uncategorized IKEA će sa novom kolekcijom svjetala učiniti pametne kućne pristupačnim

IKEA će sa novom kolekcijom svjetala učiniti pametne kućne pristupačnim

Ako imate želju da napravite svoj dom pametnijim, možete već pretpostaviti koliko skupo to može biti. Prvo morate investirati u čvorište (hub) svih uređaja, zatim su Vam potrebne sijalice za svaku plafonjeru u Vašoj kući, a tu je tek početak investicje kojoj kao da nema kraja, bar do sada. Švedski proizvođač namještaja IKEA, ovaj cijeli poduhvat želi učiniti pristupačnijim.

IKEA je upravo predstavila Trådfi (bežičnu – prevod sa švedskog) ‘Home Smart’ kolekciju, sa ciljem da sisteme pametnih kuća učine što pristupačnijim.

Cijela kolekcija počinje sa tzv. Gateway Kit-om, koji sadrži dvije LED žarulje bijelog spektra, daljinski upravljač i “gateway” koji ih sve povezuje. Tu je i Trådfi aplikacija koja vam omogućava da kontrolirate i zadate neku od unaprijed spremljenih konfiguracija svjetla. Cijena pojedinačnog Kit-a će biti oko 160 KM.

Zatim, tu su setovi za zatamnjenje sa dodatnim bežičnim detektorima pokreta, koji rade upravo ono što im ime i govori. Set za zatamnjenje je komplet LED sijalice sa mogućim zatamnjivanjem uz pripadajući daljinski upravljač, dok je set sa bežičnim detektorom pokreta LED sijalica sa ugrađenim uređajem za registraciju pokreta. Oni će vas koštati 70 KM ili 60 KM, ovisno o izabranom uređaju.

Ako su Vam ove cijene preskupe, tu su i više pristupačne opcije, npr. za 35 KM dobivate set za zatamnjenje, tj. LED sijalicu koja se zatamnjuje putem okretanja žutog kontrolera, čijim okretanjem zatamnnujete svjetlo – pogledajte video:

I na kraju, tu je trio koji ćine svjetlosna vrata i paneli. Tačnije to su Surte i Jormien svjetlosna vrata, koja nadopunjavaju bogatu IKEA kolekciju namještaja. Surte set je kompatibilan sa Besta ormarima, dok su Jormiens setovi kompatibilni sa Metod kuhinjama. Zatim, tu je Floalt, svjetlosni pano u tri veličine koji možete objesiti na zid.

Trådfi pametne kuće su dostupne u Velikoj Britaniji i SAD-u od aprila. U jesen, Trådfi aplikacija će se ažurirati sa “away from home” funkcijom koje će Vam omogućiti kontrolu i upravljanje svjetlom na daljinu.

Najveća prepreka za prelazak na sisteme pametnih kuća je uvijek bila cijena. Ako IKEA uspije u svojoj namjeri da na tržištu ponudi solidan sistem po niskim cijenama, sigurno je da će i broj pametnih kuća u svijetu porasti.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...