Naslovnica Uncategorized Istraživači razvijaju nosivi senzor znoja koji može dijagnosticirati bolesti

Istraživači razvijaju nosivi senzor znoja koji može dijagnosticirati bolesti

Nosivi senzor razvijen od strane istraživača sa Univerziteta Stanford i UC Berkeley može dijagnosticirati bolesti praćenjem znoja.

Uređaj za fitness tracker ima za cilj praćenje bolesti kao što su cistična fibroza i predijabetesno stanje mjerenjem molekularnih sastojaka znoja, kao što kloridni ioni i glukoza, a samo testiranje se odnedavno odvija na grupi volontera.

U ovoj fazi, senzor je bio u stanju razlikovati razliku između onih sa cističnom fibrozom i zdravih sudionika.

Pa šta se onda krije iza toga? Kroz korištenje fleksibilnih senzora i mikroprocesornih uređaja, uređaj sada može da otkrije kada znoj sadrži više hlorida, jer se time stvara veći električni napon na površini. Visok nivo hlorida može biti znak cistične fibroze, dok je visoki nivo glukoze u krvi pokazatelj dijabetesa.

Istraživači se nadaju da će senzor moći možda jednog dana koristiti za pomoć u razvoju lijeka i personalizaciju unutar cističnih fibroza – bolesti koju može biti vrlo teško liječiti.

Više testiranja je sada potrebno da se utvrdi da li cijeli sklop može djelovati kao svakodnevni senzor, da nivoima znoja određuje bezbroj faktora. Međutim, to bi se u početku sve pojavilo brže i atraktivnije kao alternativa analiziranja na ovom području.

To također nije i prvi nosivi uređaj razvijen od strane Stanford i Berkeleya koji je korišten za detekciju znoja za zdravstvene beneficije. Samo prošle godine, timovi sa obje institucije stvorile su nosivi senzor koji može analizirati znoj i dostaviti biometrijske podatake na pametni telefon u realnom vremenu.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...