Naslovnica Uncategorized Izložba "Don't Fade Away" Branke Grubić u galeriji Kutcha u Sarajevu

Izložba “Don't Fade Away” Branke Grubić u galeriji Kutcha u Sarajevu

Nakon sudjelovanja u grupnoj izložbi “Women's works” u američkom gradu Woodstocku i osvojenih nagrada na međunarodnim natjecanjima, hrvatska slikarka Branka Grubić s ponosom predstavlja svoj prvi samostalni projekt-izložbu “Don't fade away” koja će biti postavljena u galeriji Kutcha u Sarajevu, u razdoblju od 04. do 18. augusta, u vremenu održavanja Sarajevo Film Festivala.

“Don't fade away” je serija dvanaest ženskih akrilnih portreta na platnima veličine jednog metra, nastalih u proteklih par godina. Poruka izložbe je da unatoč teretu svakodnevice i očekivanjima okoline, ne smijemo snove stavljati “na čekanje” i dozvoliti da izblijede. Da se isplati sanjati i biti uporan, Branka pokazuje svojim primjerom.

I moj je portret zamalo izblijedio u vremenu. Na ovim prostorima nikad nije bilo pravo vrijeme za umjetnost. Studiranje slikarstva u ratnim vremenima nije dolazilo u obzir. Uslijedio je život po nekim nepisanim pravilima: završi školu, nađi siguran posao, digni kredit… Sve do nedavno sam stidljivo šarala po nekakvim bilježnicama i bojala se pokazivati svoje crteže. Kist sam uzela u ruku tek u kasnim tridesetima. Uz ogroman trud i podršku najbližih, nadoknadila sam izgubljeno vrijeme. Danas šaljem svoje radove po cijelom svijetu i pripremam svoju prvu izložbu. Malo je reći da živim svoj san. I od srca mogu isto poželjeti svima“, zaključila je Branka.

Brankini radovi krase zidove kolekcionara u četrnaest zemalja diljem svijeta, od Hrvatske i BiH, preko Njemačke, Velike Britanije i Francuske, pa sve do Saudijske Arabije, Hong Konga i Australije i SAD-a. Ipak, za mjesto svoje prve izložbe izabrala je Sarajevo.

Ideja da prva izložba bude u Sarajevu je došla sasvim spontano. Baš kao u Balaševićevim stihovima, Sarajevo je „kao dijete, prvo pružilo ruke“. Suradnja sa sarajevskom rajom je od samog početka bila posebna. Sa svakom slikom koja je tu pronašla svoj dom rađalo se i jedno novo prijateljstvo. Krug prijatelja se širio i kad je stigao poziv iz Kutche, nije bilo nikakve dileme.

Sarajevska Kutcha je savremena galerija i konceptualna trgovina na Skenderiji. Otvorena je krajem prošle godine u manje od godinu dana postala je omiljeno okupljalište sarajevskih kreativaca. To je mjesto susreta, druženja i vrlo opuštene atmosfere.

Kutcha je priča o ljubavi prema umjetnosti, dizajnu i uspjehu bosanskohercegovačkih umjetnika, kreativnih umova koji kroz svoje radove predstavljaju novi doživljaj svijeta oko sebe. Sve što radimo, radimo sa srcem, a upravo smo tu energiju osjetili i kod Branke. Zato nam je izuzetno drago što će svoju prvu izložbu upriličiti baš kod nas“, rekla je Adna Ahmedić, idejna kreatorica Kutche.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...