Naslovnica Uncategorized Izložba Emine Čamdžić na Festivalu arhitekture u Londonu

Izložba Emine Čamdžić na Festivalu arhitekture u Londonu

Kao dio londonskog Festivala arhitekture, u umjetničkoj galeriji Republic je 07. juna otvorena izložba projekta mlade bosanske arhitektice Emine Čamdžić. Ovo je prvi put da BH ima predstavnika na najvećem evropskom festivalu arhitekture.

Arhitektonsko- umjetnička izložba pod nazivom “Od sjećanja do arhitektice” prikazuje proces i faze odrastanja djeteta rata čije najranije uspomene su uništenih građevina, koje se kasnije stapaju sa memorijama panorame i historije Londona.

Kroz fotografije, umjetnička djela i arhitektonske skice možemo otkriti kako kombinacija stvarnosti života u poslijeratnom okruženju i njena kasnija iskustva Londona – multikulturalnog centra sa bogatom umjetnošću i arhitekturom i stoljećima vidljive historije – inspirišu dijete rata na život u umjetnosti i arhitekturi.

U isto vrijeme, Emina pokušava predvidjeti kako će se arhitektura, kultura i umjetnost Bosne i Hercegovine razviti u budućnosti, i kako arhitektura može pomoći ljudima Bosne i Hercegovine da prevaziđu traume i zacijele.

Izložba se održava u galeriji Republic do 12. juna.

Emina Čamdžić je multidisciplinarna arhitektica, umjetnica i predavač sa sjedištem u Sarajevu. Ona radi na inovativnim, energetski-efikasnim objektima kroz svoju platformu Eminent. Atelier. Njen rad se zasniva na mješavini arhitekture, konceptualnog dizajna, fotografije i umjetničkih ideja. Njeni projekati prethodno su bili dio slijedećih izložbi: Klimatski pogledi u Minhenu, Sarajevska zima i Kontinuirani enterijer u Sarajevu. Neki od njenih pojedinačnih projekata i studija uključuju Stambene zajednice za zone poplava, scenografija za bosansku verziju We Will Rock You mjuzikla.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...