Naslovnica Uncategorized Jedan od najvećih proizvođača gitara "Gibson" bankrotirao

Jedan od najvećih proizvođača gitara “Gibson” bankrotirao

Kreditori će sada preuzeti kontrolu nad kompanijom koja je osnovana 1902. godine, a sjedište joj je u Nashvilleu. Prepoznatljiva je po svojim legendarnim modelima Les Paul i SG i po tome što su na njenim gitarama svirali poznati muzičari poput Elvisa Presleya, B.B. Kinga, Slasha, Bob Dylana, Eric Claptona, George Harrisona, Jimmy Pagea, Duane Allmana .
Zbog problema s kojima se suočavala kompaniju Gibson je prije četiri godine preuzelo “Phillipsovo” odjeljenje za kućne audiouređaje za 135 miliona dolara.

Sada će ova poznata tvornica gitara napustiti taj posao i fokusirati se na druge muzičke instrumente.

U zahtjevu američkom sudu u državi Delaware firma Gibson je navela kako će se riješiti svog prekooceanskog poslovanja i vratiti izradi gitara i audioopreme.

Zahtjev se odnosi na član 11. (Chapter 11) zakona o bankrotu koji omogućava kompanijama da se organizuju i vremenom vrate dugove svojim kreditorima.

“Ovaj će proces biti nevidljiv potrošačima koji i dalje mogu biti sigurni da će kompanija Gibson proizvoditi iznimne proizvode i pružati korisničku podršku”, saopćio je izvršni direktor Henry Juszekiewicz koji je fabriku preuzeo 1986. godine.

Kompanija proizvodi električne gitare u Neshvilleu i Memphisu, a akustične u Bozemanu u državi Montana.

“Gibson” prodaje više od 170.000 gitara godišnje u više od 80 zemalja, a u 12 mjeseci do januara 2018. povećao je prodaju ovih instrumenata za deset posto, na vrijednost od 122 miliona dolara.

Kompanija planira izaći iz bankrota 24. septembra, do kada će imati zakonsku zaštitu od potraživanja kreditora. Oni će u međuvremenu dobiti udio u kompaniji.

George Gruhn, stručnjak za sve vrste gitara, kazao je kako je bankrot kompanije Gibson bio očekivan od onog trenutka kada je prodaju počela širiti na dio kućne elektronike. Ipak, dodao je da to ne znači da će ovaj proizvođač zbog trenutne situacije u potpunosti nestati.

“Naziv marke i reputacija kompanije Gibson je oštećena, ali ni u kojem slučaju ‘mrtva’ na bilo koji način. Zapravo, ima veliku mogućnost da oživi”, zaključio je.

Aktuelno

Kamerni Teatar 55 program za Januar

Kamerni Teatar 55 za ovaj mjesec pripremio je zaista zavidan program u kojem će se svi pronaći, za svakoga po nešto.

Silver & Smoke program za Januar

Prošla je nova godina! Pa šta onda, za ples i provod nikada nije kasno. Zato svi željni dobre elktronske muzike i plesa...

Dead Can Dance u junu u Beogradu

Austaralski band oformljen 1981 godine koji u svojoj muzici spaja elemente rocka, Gealske muzike, Gregorijanskih pjesama, Afričkih ritmova i srednjoistočnih mantri u...

Goth party u AG Klubu 18.1.2019

Za sve ljubitelje istančanog sluha i ljubavi prema muzici koja tu ljubav zna dočarati već kultni AG Klub u suradnji sa Urban...

Wardruna 7. aprila u Zagrebu

Svi ljubitelji Vikingške mitologije imat će priliku 7. aprila u Zagrebu pogledati muzičku atrakciju. Wardruna oformljena u Norveškoj 2003 godine u svojoj...