Naslovnica Uncategorized Jedan od najvećih proizvođača gitara "Gibson" bankrotirao

Jedan od najvećih proizvođača gitara “Gibson” bankrotirao

Kreditori će sada preuzeti kontrolu nad kompanijom koja je osnovana 1902. godine, a sjedište joj je u Nashvilleu. Prepoznatljiva je po svojim legendarnim modelima Les Paul i SG i po tome što su na njenim gitarama svirali poznati muzičari poput Elvisa Presleya, B.B. Kinga, Slasha, Bob Dylana, Eric Claptona, George Harrisona, Jimmy Pagea, Duane Allmana .
Zbog problema s kojima se suočavala kompaniju Gibson je prije četiri godine preuzelo “Phillipsovo” odjeljenje za kućne audiouređaje za 135 miliona dolara.

Sada će ova poznata tvornica gitara napustiti taj posao i fokusirati se na druge muzičke instrumente.

U zahtjevu američkom sudu u državi Delaware firma Gibson je navela kako će se riješiti svog prekooceanskog poslovanja i vratiti izradi gitara i audioopreme.

Zahtjev se odnosi na član 11. (Chapter 11) zakona o bankrotu koji omogućava kompanijama da se organizuju i vremenom vrate dugove svojim kreditorima.

“Ovaj će proces biti nevidljiv potrošačima koji i dalje mogu biti sigurni da će kompanija Gibson proizvoditi iznimne proizvode i pružati korisničku podršku”, saopćio je izvršni direktor Henry Juszekiewicz koji je fabriku preuzeo 1986. godine.

Kompanija proizvodi električne gitare u Neshvilleu i Memphisu, a akustične u Bozemanu u državi Montana.

“Gibson” prodaje više od 170.000 gitara godišnje u više od 80 zemalja, a u 12 mjeseci do januara 2018. povećao je prodaju ovih instrumenata za deset posto, na vrijednost od 122 miliona dolara.

Kompanija planira izaći iz bankrota 24. septembra, do kada će imati zakonsku zaštitu od potraživanja kreditora. Oni će u međuvremenu dobiti udio u kompaniji.

George Gruhn, stručnjak za sve vrste gitara, kazao je kako je bankrot kompanije Gibson bio očekivan od onog trenutka kada je prodaju počela širiti na dio kućne elektronike. Ipak, dodao je da to ne znači da će ovaj proizvođač zbog trenutne situacije u potpunosti nestati.

“Naziv marke i reputacija kompanije Gibson je oštećena, ali ni u kojem slučaju ‘mrtva’ na bilo koji način. Zapravo, ima veliku mogućnost da oživi”, zaključio je.

Aktuelno

Ima li života poslije smrti?

Pitanje života poslije smrti oduvijek je bilo aktualno. Što se točno događa kad osoba umre? Nastavi li živjeti u nekom drugom obliku? Upravo je to...

Sade objavila spot za novu pjesmu o gubitku i preživljavanju

Sade Adu, britanska muzička diva vratila se na glazbenu scenu početkom ove godine, nakon čak osam godina diskografske pauze. Diva koja je hitovima “Smooth...

Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

"Art of Ćeif" naziv je izložbe slika koja je večeras otvorena u galeriji "Kristijan Kreković" u Tuzli. Autor postavke Sarajlija Muhamed Ćeif predstavio se...

Obnovljeno kino Imperijal spremno za Jameson party godine

Ukoliko ste mislili da je sa krajem ljeta i dolaskom jeseni stavljena tačka na ludi provod, varate se. Prije nego utonete u ovogodišnji zimski...

“Keep it modern”, mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH

"Mjesec muzeja" je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej....