Naslovnica Uncategorized Liječenje zvukom – zvukoterapija

Liječenje zvukom – zvukoterapija

Kao što slušanje muzike ima moć opustiti vas ili napuniti energijom, tako terapija zvukom pozitivno utječe na psihu i na tijelo. Zvukoterapija ne koncentrira se na tretman sluha ili govora već za cilj ima holistički učinak na organizam.

Zvukoterapija tretira zvuk kao izvor olakšanja simptoma raznih bolesti i neugoda. Zvuk ima pozitivan učinak na fiziološke, neurološke i psihološke probleme. Terapija zvukom djelotvorna je metoda za poboljšanje zdravlja i blagostanja, a izvodi se uz pomoć različitih glazbenih instrumenata i glasa. Ljudsko tijelo reagira različito na drugačije vrste zvukova i utoliko je pri terapiji zvukom tretman potrebno prilagoditi individualnim potrebama. Određene zvučne vibracije dokazano poboljšavaju koncentraciju, kognitivne sposobnosti i brojne druge funkcije mozga.

Utemeljitelj moderne zvukoterapije
Njemački istraživač Peter Hess jedan je od utemeljitelja moderne zvukoterapije. Tijekom istraživanja boravio je i u Nepalu gdje se susreo s mnogim šamanima koji su zvukove koristili u svojim obredima.

Pozitivne vibracije
S obzirom na to da se terapija zvukom temelji na vibracijama, ona svoje djelovanje širi sa samog osjeta sluha na cijelo tijelo i zato je pogodna i za gluhe osobe.
Naš organizam je u velikom postotku ispunjen vodom, a voda izuzetno dobro prenosi zvuk i vibraciju. Tako da zvuk ima izuzetan utjecaj na naš organizam.
Stoga ako smo kontinuirano izloženi zvucima “civilizacije” (promet, gradske gužve, zvukovi tehničkih sustava i sl.) ubrzo ćemo se osjećati nervozno, depresivno, nezadovoljno. Međutim ako je naš organizam izložen zvucima prirode, osjećamo se opušteno , odmorno, poletno i zadovoljno. Dakle boravak u prirodi možemo također nazvati nekom vrstom zvukoterapije. – preporuča zvukoterapeut, gong učitelj i praktičar Zoran Malin, voditelj Kreativnog centra Luna.

Umjesto zagađenja – liječenje zvukom
Usred kaotičnog rasporeda obveza koji dolazi s poslovnim i obiteljskim obvezama, zvukoterapija se preporuča kao izvrsna metoda za rješavanje stresa i time svih boljki koji nastaju kao posljedica ubrzanognačina života. Osim za smanjenje stresa, služi se i za uspostavljanje ravnoteže u organizmu te ublažavanje boli, a neke studije pokazale su i kako može imati i utjecaj na specifične bolesti.

Zvuk koji izaziva pozornost
Istraživanje psihijatrice Liliane Sacarin iz 2013. dokazalo je utjecaj zvuka na napredak u stabilizaciji moždane fiziologije kod djece s poremećajem pozornosti. Dr. Sacarin koristila je audio-psiho-fonološku (APP) iliti Tomatis metodu, koja je nazvana po otorinolaringologu Alfredu Tomatisu koji je 1940-tih istraživao učinak zvuka na tijelo i psihu opernih pjevača, ali i ostalih ljudi koji su se bavili zanimanjima na kojima su bili stalno izloženih zvuku, poput zrakoplovnih mehaničara. Tomatis je pronalazio i nadomještao frekvencije koje njegovi pacijenti ne čuju te na taj način liječio probleme nevezane uz sluh, kao što su disleksija, shizofrenija, depresija i autizam.
Poznato je da signal jačine 10 Hz povećava produkciju serotonina, hormona čiji je učinak opuštanje i smirenje intenziteta boli. Beta-endorfin daje osjećaj zadovoljstva, a njegovo izlučivanje potaknuto je spektrom frekvencija u rasponu od 90 do 111 Hz. – objašnjava zvukoterapeut, gong učitelj i praktičar Zoran Malin, voditelj Kreativnog centra Luna.

Tradicionalna metoda za zdrave i bolesne
Terapija zvukom nije novog vijeka i koristi se već tisućama godina u istočnjačkoj medicini. Upravo zato su tibetanske zvučne zdjele i gong česti instrumenti u terapeutskom procesu.
Zvukoterapija se može primjenjivati individualno ili u grupama.
Jedan od načina primjene su takozvane zvučne masaže tibetanskin pjevajućim zdjelama, gdje se sviranjem, odnosno određenim polaganjem i klizanjem po našem tijelu postiže nevjerojatan opuštajući, lebdeći osjećaj, a tretman se ovisno o potrebi moze raditi kako na “suho”, tako i u vodi u bazenima ili u moru. – tvrdi zvukoterapeut, gong učitelj i praktičar Zoran Malin, voditelj Kreativnog centra Luna.
Zvukoterapija ne pripada ni jednoj kulturi i instrumenti koji se koriste dolaze iz raznih tradicija tako da gong kupke mogu pohoditi svi, bez obzira na dob, spol i vjersku prapadnost. Zato je zvukoterapija alternativna metoda liječenja popularna diljem svijeta. Primjenjuje se u pedagoškom radu s autističnom djecom i djecom koja pate od poremećaja pozornosti, ali postala je i sastavni dio brojnih wellness centara.

Pogledajte kako izgleda zvučna masaža po metodi njemačkoga fizičara Petera Hessa i njegovo gostovanje u emisiji “Na Rubu Znanosti”:

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...