Naslovnica Uncategorized Liječenje zvukom – zvukoterapija

Liječenje zvukom – zvukoterapija

Kao što slušanje muzike ima moć opustiti vas ili napuniti energijom, tako terapija zvukom pozitivno utječe na psihu i na tijelo. Zvukoterapija ne koncentrira se na tretman sluha ili govora već za cilj ima holistički učinak na organizam.

Zvukoterapija tretira zvuk kao izvor olakšanja simptoma raznih bolesti i neugoda. Zvuk ima pozitivan učinak na fiziološke, neurološke i psihološke probleme. Terapija zvukom djelotvorna je metoda za poboljšanje zdravlja i blagostanja, a izvodi se uz pomoć različitih glazbenih instrumenata i glasa. Ljudsko tijelo reagira različito na drugačije vrste zvukova i utoliko je pri terapiji zvukom tretman potrebno prilagoditi individualnim potrebama. Određene zvučne vibracije dokazano poboljšavaju koncentraciju, kognitivne sposobnosti i brojne druge funkcije mozga.

Utemeljitelj moderne zvukoterapije
Njemački istraživač Peter Hess jedan je od utemeljitelja moderne zvukoterapije. Tijekom istraživanja boravio je i u Nepalu gdje se susreo s mnogim šamanima koji su zvukove koristili u svojim obredima.

Pozitivne vibracije
S obzirom na to da se terapija zvukom temelji na vibracijama, ona svoje djelovanje širi sa samog osjeta sluha na cijelo tijelo i zato je pogodna i za gluhe osobe.
Naš organizam je u velikom postotku ispunjen vodom, a voda izuzetno dobro prenosi zvuk i vibraciju. Tako da zvuk ima izuzetan utjecaj na naš organizam.
Stoga ako smo kontinuirano izloženi zvucima “civilizacije” (promet, gradske gužve, zvukovi tehničkih sustava i sl.) ubrzo ćemo se osjećati nervozno, depresivno, nezadovoljno. Međutim ako je naš organizam izložen zvucima prirode, osjećamo se opušteno , odmorno, poletno i zadovoljno. Dakle boravak u prirodi možemo također nazvati nekom vrstom zvukoterapije. – preporuča zvukoterapeut, gong učitelj i praktičar Zoran Malin, voditelj Kreativnog centra Luna.

Umjesto zagađenja – liječenje zvukom
Usred kaotičnog rasporeda obveza koji dolazi s poslovnim i obiteljskim obvezama, zvukoterapija se preporuča kao izvrsna metoda za rješavanje stresa i time svih boljki koji nastaju kao posljedica ubrzanognačina života. Osim za smanjenje stresa, služi se i za uspostavljanje ravnoteže u organizmu te ublažavanje boli, a neke studije pokazale su i kako može imati i utjecaj na specifične bolesti.

Zvuk koji izaziva pozornost
Istraživanje psihijatrice Liliane Sacarin iz 2013. dokazalo je utjecaj zvuka na napredak u stabilizaciji moždane fiziologije kod djece s poremećajem pozornosti. Dr. Sacarin koristila je audio-psiho-fonološku (APP) iliti Tomatis metodu, koja je nazvana po otorinolaringologu Alfredu Tomatisu koji je 1940-tih istraživao učinak zvuka na tijelo i psihu opernih pjevača, ali i ostalih ljudi koji su se bavili zanimanjima na kojima su bili stalno izloženih zvuku, poput zrakoplovnih mehaničara. Tomatis je pronalazio i nadomještao frekvencije koje njegovi pacijenti ne čuju te na taj način liječio probleme nevezane uz sluh, kao što su disleksija, shizofrenija, depresija i autizam.
Poznato je da signal jačine 10 Hz povećava produkciju serotonina, hormona čiji je učinak opuštanje i smirenje intenziteta boli. Beta-endorfin daje osjećaj zadovoljstva, a njegovo izlučivanje potaknuto je spektrom frekvencija u rasponu od 90 do 111 Hz. – objašnjava zvukoterapeut, gong učitelj i praktičar Zoran Malin, voditelj Kreativnog centra Luna.

Tradicionalna metoda za zdrave i bolesne
Terapija zvukom nije novog vijeka i koristi se već tisućama godina u istočnjačkoj medicini. Upravo zato su tibetanske zvučne zdjele i gong česti instrumenti u terapeutskom procesu.
Zvukoterapija se može primjenjivati individualno ili u grupama.
Jedan od načina primjene su takozvane zvučne masaže tibetanskin pjevajućim zdjelama, gdje se sviranjem, odnosno određenim polaganjem i klizanjem po našem tijelu postiže nevjerojatan opuštajući, lebdeći osjećaj, a tretman se ovisno o potrebi moze raditi kako na “suho”, tako i u vodi u bazenima ili u moru. – tvrdi zvukoterapeut, gong učitelj i praktičar Zoran Malin, voditelj Kreativnog centra Luna.
Zvukoterapija ne pripada ni jednoj kulturi i instrumenti koji se koriste dolaze iz raznih tradicija tako da gong kupke mogu pohoditi svi, bez obzira na dob, spol i vjersku prapadnost. Zato je zvukoterapija alternativna metoda liječenja popularna diljem svijeta. Primjenjuje se u pedagoškom radu s autističnom djecom i djecom koja pate od poremećaja pozornosti, ali postala je i sastavni dio brojnih wellness centara.

Pogledajte kako izgleda zvučna masaža po metodi njemačkoga fizičara Petera Hessa i njegovo gostovanje u emisiji “Na Rubu Znanosti”:

Aktuelno

Sade objavila spot za novu pjesmu o gubitku i preživljavanju

Sade Adu, britanska muzička diva vratila se na glazbenu scenu početkom ove godine, nakon čak osam godina diskografske pauze. Diva koja je hitovima “Smooth...

Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

"Art of Ćeif" naziv je izložbe slika koja je večeras otvorena u galeriji "Kristijan Kreković" u Tuzli. Autor postavke Sarajlija Muhamed Ćeif predstavio se...

Obnovljeno kino Imperijal spremno za Jameson party godine

Ukoliko ste mislili da je sa krajem ljeta i dolaskom jeseni stavljena tačka na ludi provod, varate se. Prije nego utonete u ovogodišnji zimski...

“Keep it modern”, mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH

"Mjesec muzeja" je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej....

U prodaji ulaznice za spektakl na ledu “Snježana i sedam patuljaka” u Sarajevu

Svjetski proslavljena trupa Russian Ice Stars dolazi u Sarajevo gdje će od 14. do 16. decembra u dvorani Mirza Delibašić u Skenderiji upriličiti spektakl...