Naslovnica Uncategorized Made in BiH: Drveni bicikl i drvene naočale

Made in BiH: Drveni bicikl i drvene naočale

“Sve je moguće osim drvene peći”, kaže narodna poslovica; a da je zaista tako dokazuju mladi umjetnici i dizajneri iz BiH. Jedni od prvih primjeraka drvenog bicikla i drvenih naočala dolaze upravo iz naše zemlje.

Naime, za drveni bicikl zaslužna je ideja mladog dizajnera Edina Ličine iz Sarajeva koji je svoj diplomski rad, na odsjeku za Produkt dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, posvetio upravo ovoj zanimljivoj ideji. Zapravo, radi se o drvenom ramu za sportski bicikl. On kaže da je na ovu ideju došao jer se bavi dizajniranjem namještaja, a hobi su mu ekstremni sportovi, tačnije triatlon, tako da je objedinio dvije strasti u drvenom biciklu. Moderni bicikli su sačinjeni od različitih laganih legura, tako da nije bio lak posao prilagoditi drveni ram i oživjeti ovaj projekat. “Tu nema mjesta grešci, jer drvo nije glina ili sličan materijal”, rekao je Ličina. Pogon još nije ugradio, jer je zasad ovaj projekat u začetku. Njegov drveni bicikl težak je 11kg i zanimljivog je izgleda, svakako ne kao bilo koji bicikl koji možete vidjeti na ulici.

S druge strane, Damir Bajraktarević, također iz Sarajeva, napravio je drvene naočale. On se htio baviti marketingom, a u slobodno vrijeme je svirao gitaru. Kako dugo nije mogao pronaći posao, najprije se odlučio za ideju da napravi gitaru. Tada nije imao nikakvog iskustva sa izradom predmeta od drveta, ali malo-po-malo izradio je prvo jednu, pa drugu gitaru, upoznao se sa materijalom i radom sa mašinama. Budući je ručni rad skup i zahtijeva mnogo ulaganja i truda, ipak se odlučio da napravi drvene naočale – DAWOOD.

“Izrađujem drvene naočale sa optikom”, govori Bajraktarević. “Za dioptrijske naočale izrađujem samo okvir, a ljudi sebi optiku rade u zavisnosti od onoga što im treba. Cijene variraju, jer isti model može da košta 200, 350 ili 400 KM”. Naočale izrađuje od javora ili jasena, u tom slučaju su jeftinije, a za one skuplje koristi vrste drveta kojih nema kod nas. On svoje univerzalne modele crta i izrađuje, a uz to traži modele koji nikada neće izaći iz mode, prilagođene svim oblicima lica. Zahtjevan proces izrade drvenih naočala oduzima dosta vremena, tako da u roku od mjesec dana može da napravi najviše dvadeset okvira. Zanimljivo je i to što kaže da mu socijalne mreže nisu poslužile, jer kupci žele svoje primjerke što prije, a upravo zbog obima posla i vremena za izradu nije mogao ispoštovati njihove zahtjeve. Unatoč tome on kaže da živi sretno, radi ono što voli i zarađuje koliko mu je dovoljno.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...