Naslovnica Uncategorized "Mami House" kompleks niskobudžetnih mini bunkera za mlade parove

“Mami House” kompleks niskobudžetnih mini bunkera za mlade parove

Suočen s teškim zadatkom isporuke porodične kuće za manje od 100.000 eura, portugalski arhitekta José Carlos Nunes de Oliveira dizajnirao je ovo betonsko zdanje.

Nunes de Oliveira, koji vodi arhitektonski studio NOARQ, se u početku susreo sa zahtjevom klijenata da im projektuje kuću od 160 kvadratnih metara za samo 80.000 eura (približno 67.000 funti). Rekao im je da je to nemoguće,te su isti povećali svoj budžet na 100.000 eura (84.000 funti).

Tako je nastala “Mami House“, građevina koju čini jednostavan dvospratni dom sa kubičnim oblikom.
Nalazi se u Matosinhosu, primorskom gradu izvan Portoa.
Zauzima lokaciju koja je Nunes de Oliveira opisao kao “oblik komada pizze”,a koja je ranije bila preplavljena sa šupama i povrtnim vrtovima.

Da bi se zadržao planirani budžet, završnica ovog projekta je bila osmišljena krajnje jednostavno. Vanjski zidovi su premazani blijedo sivim omotačem, dok je beton zadržan u unutrašnjosti zdanja.

Razmatrali smo i skuplje opcije gradnje“, objasnio je Nunes de Oliveira. “Više volimo da ulažemo u energetsku efikasnost zgrade, umjesto troškova u završnom materijalu“, nastavio je on. “Zamišljam kuću kao mini bunker, prirodni betonski zidovi unutra, a spolja uz sistem toplotne izolacije.

Raspored je osmišljen krajnje uopšteno, bez suvišnih dijelova.
Stubište je postavljeno u sam centar po ovom devetmetarskom planu, gde služi i kao prostorni djelilac oba nivoa. U prizemlju dijeli prostor za dnevni boravak i blagovaonicu iz kuhinje, dok na spratu odvaja glavni apartman od dvije manje spavaće sobe.

Stepenište, koje također sadrži police i kupatilo, izgrađeno je od drveta, koji nudi topli kontrast sa golim betonom. Dopunjen je tepisima na donjem spratu i drvenim podovima na gornjem.

Kako bi se spriječilo da kuća izgleda jeftino, arhitekta je osmislio i velike staklene portale. Jedan dio portala nalazi se na samom uglu kuće dok drugi predstavljaju ujedno i izlaz na baštu.

Tu je i podrum koji je u potpunosti dovoljan za svu vrstu odlaganja.

Aktuelno

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...

O Ambrosiji naširoko i ukratko!

24 godine postojanja i rada Ambrozije je jedna zanimljiva priča o predavanju umjetnosti i kreativnosti da je jako teško to složiti u...

Wardruna 7. aprila u Zagrebu

Za sve ljubitelje Vikingske tematike i tradicije sjevernih krajeva stiže muzička atrakcija koju ne bi trebalo propustiti. Wardruna, Norveški...