Naslovnica Uncategorized "Mami House" kompleks niskobudžetnih mini bunkera za mlade parove

“Mami House” kompleks niskobudžetnih mini bunkera za mlade parove

Suočen s teškim zadatkom isporuke porodične kuće za manje od 100.000 eura, portugalski arhitekta José Carlos Nunes de Oliveira dizajnirao je ovo betonsko zdanje.

Nunes de Oliveira, koji vodi arhitektonski studio NOARQ, se u početku susreo sa zahtjevom klijenata da im projektuje kuću od 160 kvadratnih metara za samo 80.000 eura (približno 67.000 funti). Rekao im je da je to nemoguće,te su isti povećali svoj budžet na 100.000 eura (84.000 funti).

Tako je nastala “Mami House“, građevina koju čini jednostavan dvospratni dom sa kubičnim oblikom.
Nalazi se u Matosinhosu, primorskom gradu izvan Portoa.
Zauzima lokaciju koja je Nunes de Oliveira opisao kao “oblik komada pizze”,a koja je ranije bila preplavljena sa šupama i povrtnim vrtovima.

Da bi se zadržao planirani budžet, završnica ovog projekta je bila osmišljena krajnje jednostavno. Vanjski zidovi su premazani blijedo sivim omotačem, dok je beton zadržan u unutrašnjosti zdanja.

Razmatrali smo i skuplje opcije gradnje“, objasnio je Nunes de Oliveira. “Više volimo da ulažemo u energetsku efikasnost zgrade, umjesto troškova u završnom materijalu“, nastavio je on. “Zamišljam kuću kao mini bunker, prirodni betonski zidovi unutra, a spolja uz sistem toplotne izolacije.

Raspored je osmišljen krajnje uopšteno, bez suvišnih dijelova.
Stubište je postavljeno u sam centar po ovom devetmetarskom planu, gde služi i kao prostorni djelilac oba nivoa. U prizemlju dijeli prostor za dnevni boravak i blagovaonicu iz kuhinje, dok na spratu odvaja glavni apartman od dvije manje spavaće sobe.

Stepenište, koje također sadrži police i kupatilo, izgrađeno je od drveta, koji nudi topli kontrast sa golim betonom. Dopunjen je tepisima na donjem spratu i drvenim podovima na gornjem.

Kako bi se spriječilo da kuća izgleda jeftino, arhitekta je osmislio i velike staklene portale. Jedan dio portala nalazi se na samom uglu kuće dok drugi predstavljaju ujedno i izlaz na baštu.

Tu je i podrum koji je u potpunosti dovoljan za svu vrstu odlaganja.

Aktuelno

Kako je Fortnite od popularne videoigre postao igralište za kriminalce

Fortnite je kriminalcima poslužio kao izvrsno sredstvo za pranje novca. Fortnite je u veoma kratkom vremenu postao...

Svemirska otkrića koja nitko ne može objasniti

Ponekad su otkrića koja najviše koriste znanosti ona koja nas jako zbunjuju i tjeraju da astronome da traže luda objašnjenja...

Izložba Osmana Arslanagića u Collegium Artisticum-u

Galerija Collegium artisticum Vas sa zadovoljstvom poziva na otvorenje izložbe “4 ZVONA“ autora Osmana Arslanagića. Otvorenje će biti upriličeno...

7 najlijepših kuća na drvetu

Svi smo nekakda sanjali kao djeca o kućama na drvetu, o svom malom svijetu gdje se snovi i mašta spajaju u jedno....

Pripremite se: Stiže pomrčina ‘krvavog vučjeg Supermjeseca’

Zaljubljenici u nebeske fenomene moći će u noći na 21. januara uživati u potpunoj pomrčini Mjeseca, koja je zbog nekoliko nebeskih...