Naslovnica Uncategorized "Mami House" kompleks niskobudžetnih mini bunkera za mlade parove

“Mami House” kompleks niskobudžetnih mini bunkera za mlade parove

Suočen s teškim zadatkom isporuke porodične kuće za manje od 100.000 eura, portugalski arhitekta José Carlos Nunes de Oliveira dizajnirao je ovo betonsko zdanje.

Nunes de Oliveira, koji vodi arhitektonski studio NOARQ, se u početku susreo sa zahtjevom klijenata da im projektuje kuću od 160 kvadratnih metara za samo 80.000 eura (približno 67.000 funti). Rekao im je da je to nemoguće,te su isti povećali svoj budžet na 100.000 eura (84.000 funti).

Tako je nastala “Mami House“, građevina koju čini jednostavan dvospratni dom sa kubičnim oblikom.
Nalazi se u Matosinhosu, primorskom gradu izvan Portoa.
Zauzima lokaciju koja je Nunes de Oliveira opisao kao “oblik komada pizze”,a koja je ranije bila preplavljena sa šupama i povrtnim vrtovima.

Da bi se zadržao planirani budžet, završnica ovog projekta je bila osmišljena krajnje jednostavno. Vanjski zidovi su premazani blijedo sivim omotačem, dok je beton zadržan u unutrašnjosti zdanja.

Razmatrali smo i skuplje opcije gradnje“, objasnio je Nunes de Oliveira. “Više volimo da ulažemo u energetsku efikasnost zgrade, umjesto troškova u završnom materijalu“, nastavio je on. “Zamišljam kuću kao mini bunker, prirodni betonski zidovi unutra, a spolja uz sistem toplotne izolacije.

Raspored je osmišljen krajnje uopšteno, bez suvišnih dijelova.
Stubište je postavljeno u sam centar po ovom devetmetarskom planu, gde služi i kao prostorni djelilac oba nivoa. U prizemlju dijeli prostor za dnevni boravak i blagovaonicu iz kuhinje, dok na spratu odvaja glavni apartman od dvije manje spavaće sobe.

Stepenište, koje također sadrži police i kupatilo, izgrađeno je od drveta, koji nudi topli kontrast sa golim betonom. Dopunjen je tepisima na donjem spratu i drvenim podovima na gornjem.

Kako bi se spriječilo da kuća izgleda jeftino, arhitekta je osmislio i velike staklene portale. Jedan dio portala nalazi se na samom uglu kuće dok drugi predstavljaju ujedno i izlaz na baštu.

Tu je i podrum koji je u potpunosti dovoljan za svu vrstu odlaganja.

Aktuelno

Sade objavila spot za novu pjesmu o gubitku i preživljavanju

Sade Adu, britanska muzička diva vratila se na glazbenu scenu početkom ove godine, nakon čak osam godina diskografske pauze. Diva koja je hitovima “Smooth...

Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

"Art of Ćeif" naziv je izložbe slika koja je večeras otvorena u galeriji "Kristijan Kreković" u Tuzli. Autor postavke Sarajlija Muhamed Ćeif predstavio se...

Obnovljeno kino Imperijal spremno za Jameson party godine

Ukoliko ste mislili da je sa krajem ljeta i dolaskom jeseni stavljena tačka na ludi provod, varate se. Prije nego utonete u ovogodišnji zimski...

“Keep it modern”, mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH

"Mjesec muzeja" je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej....

U prodaji ulaznice za spektakl na ledu “Snježana i sedam patuljaka” u Sarajevu

Svjetski proslavljena trupa Russian Ice Stars dolazi u Sarajevo gdje će od 14. do 16. decembra u dvorani Mirza Delibašić u Skenderiji upriličiti spektakl...