Naslovnica Uncategorized Maska koja prati zagađenje zraka

Maska koja prati zagađenje zraka

Novi proizvod koji se upravo pojavio na Kickstarter-u ima za cilj da poboljša ljudsko zdravlje pomoću pametne maske koja prati zagađenje zraka.

Uređaj koji su kreirali u Cambridge Mask Company je u stanju da mjeri zagađenje zraka u vašem području kroz prateću aplikaciju, te da vam kaže kada trebate nositi masku i koliko dugo će priloženi filter biti u mogućnosti da Vas zaštiti.

Sama maska ​​ima tri filtera stvorena u suradnji sa britanskom vojskom za upotrebu kod hemijskih, nuklearnih i bioloških napada, a filteri su tretirani sa srebrom koje može apsorbirati i uništavanti viruse i bakterije. Maska sprječava i udisanje drugih plinova, kao što su toksični azot oksid, koji se nalazi u ispušnim dimovima dizel goriva.

Maska radi koristeći Bluetooth senzor u ugrađenom ventilu, koji je u stanju da bilježi ritam disanja i da upozori kada je potrebna promjena filtera, uz prikaz indeksa kvaliteta zraka (AQI), a također se koristi za obavještavanje korisnika kada je zrak oko njega opasan.

Cambridge maska je u mogućnosti da registrira više korisnika unutar jedne aplikacije, što znači da je može koristiti cijela porodica ili grupa osoba.

U gradovima poput Sarajeva, koje je prošle zime bilo visoko zagađeno, ova maska bi mogla biti senzacija.

Zato požurite na Kickstarter, jer da bi ovaj proizvod zaživio, potrebno je da skupe oko 50.000 KM, do sada su skupili blizu 30.000 KM, a rok istiće za desetak dana. Minimalni prilog je oko 40 KM, za koji dobivate jednu masku, ali bez pametnog ventila, dok za priloge preko 50 KM dobivate i masku i pametni ventil.

Prve isporuke se oćekuju već u augustu ove godine, a s obzirom na sezonu zagađenja koja je ispred nas, sada je pravo vrijeme da reagirate!

Aktuelno

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...

O Ambrosiji naširoko i ukratko!

24 godine postojanja i rada Ambrozije je jedna zanimljiva priča o predavanju umjetnosti i kreativnosti da je jako teško to složiti u...

Wardruna 7. aprila u Zagrebu

Za sve ljubitelje Vikingske tematike i tradicije sjevernih krajeva stiže muzička atrakcija koju ne bi trebalo propustiti. Wardruna, Norveški...

Silver & Smoke program za februar

Januar obično svima služi za godišnje odmore, međutim u Silver & Smoke-u to nije pravilo. Mjesec je prošao kao da je svima...