Naslovnica Uncategorized Mixer House od septembra u Sarajevu

Mixer House od septembra u Sarajevu

Beogradski kreativni kolektiv “Mikser”, 8. septembra 2017. godine u Sarajevu otvara vrata svog drugog regionalnog centra urbane kulture pod nazivom Mikser House Sarajevo – MH.

Na 1350 kvadratnih metara u industrijskoj zoni Pofalići u kompleksu kasarne Vaso Miskin Crni, počeli su građevinski radovi na uređenju prostora budućeg popularnog beogradskog okupljališta u glavnom gradu BiH.

Maja Lalić, kreativna direktorica prvog Mikser House-a u Beogradu kaže kako je zbog nedostatka zajedničkih platformi da se na jednom mjestu okupljaju kreativci iz svih sfera u kojima će se družiti i razmjenjivati svoje ideje, nastao prvi takav zajednički centar koji su nazvali Mikser House i koji se nalazi u Beograd.

“Po ugledu na beogradski Mikser House danas smo u Sarajevu okupili isto tako kreativne mlade ljude kojima treba mjesto na kojima će zajedno dijeliti svoje kreativne misli i djela a to će im sada biti omogućeno kroz ovaj jedinstven koncept urbanog i kulturnog djelovanja. Kuću za sve naše ljude, kako smo ju mi nazvali dobit će sada i Sarajevo. Očekujemo da će se Mikser Sarajevo možda razvijati i bolje od beogradskog jer mi Sarajevo doživljavamo kao centar regiona”, rekla je Lalić.

Projekt Mikser House Sarajevo sastojat će se iz koncertne i sajamske sale, design shop-a, innovation lab-a, kantine i galerije Frederik Moris koja nosi naziv po čovjeku čija ljudskost i hrabrost treba da budu primjer, ali i opomena da je svaki ljudski život nemjerljivo vrijedan.

Ivan Lalić, izvršni direktor Mixer Festivala iz Beograda potvrdio je ranije za N1 da će ovaj centar urbane kulture na ljeto ove godine otvoriti svoja vrata u Sarajevu.

“Sa mnogo velikom radošću i energijom odlazimo tamo, i vjerujemo da će mnoge predrasude i o Beogradu tamo, i o Sarajevu ovde biti raspršene prije svega odličnom komunikacijom koju će taj naš Mixser House Sarajevo inicirati”.
“Otvaranje MH u Sarajevu jeste korak ka promjeni balkanskog usuda. To je korak koji inicira nadu da je bolji i ljepši Balkan moguć i da će generacije koje sada stasavaju biti ponosne na njega. Pozitivni Balkan već postoji, on nije fikcija. Treba mu samo malo svjetla i mjesta gde će se predstaviti. Verujemo da će Mikser House Sarajevo biti jedna od svijetlih tačaka, koja će uticati pozitivno na sve nas zajedno”, kazao je Lalić.

Mikser House Sarajevo biće finansiran iz tri izvora, međunarodnih fondova, komercijalnih sponzora i investicija Mikser House-a Beograd.

Konkurs za idejno rješenje fasade Mikser House Sarajevo

Mikser Festival i Mikser House Sarajevo, Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajcarske, pozivaju grafičke dizajnere i ilustratore sa područja bivše Jugoslavije da učestvuju na konkursu za grafički dizajn fasade budućeg regionalnog kulturnog centra Mikser House koji se otvara 9. septembra 2017. godine u Sarajevu.

Mikser House Sarajevo nudi mogućnost grafičkim dizajnerima i ilustratorima sa područja bivše Jugoslavije da učestvuju na konkursu za grafički dizajn fasade budućeg regionalnog kulturnog centra. Konkurs ima za cilj kreiranje novih mogućnosti za profesionalno ostvarenje kreativnih talenata sa Balkana i promovisanje grafičkog dizajna kao discipline izvan očekivanih medija, u urbanom prostoru.
Autori se pozivaju da osmisle kreativno rješenje za fasadu napuštene fabričke hale – Vaso Miskin, koja će se novom namjenom transformisati u “fabriku kulture”, i doprinjeti revitalizaciji kvarta Pofalići, a sve vodeći računa da svojim rješenjima reflektuju glavne vrijednosti koje zagovara kulturni centar Mikser House a to su multidisciplinarnost, multikulturalnost, urbani duh, povezivanje regiona kulturom, ideju otvorenog društva za sve.

Prijava za konkurs

Konkurs je otvoren za grafičke dizajnere i ilustratore iz svih bivših jugoslovenskih republika (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija). Kandidati mogu biti pojedinci ili grupa autora. Svaki kandidat/grupa može dostaviti više rešenja kao posebne prijave. Prijave se vrše popunjavanjem elektronskog formulara dostupnog na adresi www.sarajevo.mikser.rs koji će biti aktivan do 5. maja 2017. godine u ponoć.
Rezultati Prvog kruga konkursa biće objavljeni na web stranici www.mikser.rs
Rezultati Drugog kruga biće objavljeni na Mikser festivalu 2017, 27. ili 28. maja
Više informacija možete dobiti na www.sarajevo.mikser.rs

Žiri:
Mirko Ilić, illustrator i grafički dizajner / profesor, Škola vizuelnih umetnosti, Njujork
Bojan Hadžihalilović, grafički dizajner / profesor, Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo
Maja Lalić, arhitekta i urbanista / kreativni direktor Mikser House, Beograd

Izvor: Akta.ba, N1

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...