Naslovnica Uncategorized Na Cannes Film Festivalu zabranjeno je učešće Netflixu i zabranjeni selfiji

Na Cannes Film Festivalu zabranjeno je učešće Netflixu i zabranjeni selfiji

Theirry Fremaux, glavni čovjek festivala, kazao je za Hollywood Reporter kako je zabrana uslijedila nakon što je Netflix odbio premijerno predstavljati svoje filmove u kinima. Iz Netflixa su pojasnili kako žele ostati dosljedni te sve svoje filmove prikazivati prvo putem mreže. Jedna od krajnjih opcija jeste da se filmovi istovremeno prikazuju online i u kinima.

Kada je riječ o filmovima “Okja” i “The Meyerowitz Stories”, koji su prošle godine prikazani na Cannes Film Festivalu, Netflix ih nije mogao istovremeno prikazivati u kinima i na mreži zbog kompleksnog seta pravila o prikazivanju filmova na ovom festivalu.

“Kada smo izabrali dva prošlogodišnja filma pomislio sam kako mogu uvjeriti Netflix da ih prvo prikaže u kinima. Bio sam arogantan, a oni su odbili. Ljudi iz Netflixa vole crveni tepih i voljeli bi biti u selekciji s drugim filmovima na festivalu, ali oni razumiju kako je njihov model prikazivanja filmova drugačiji od našeg”, pojasnio je Fremaux.

Inače, svi filmovi na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu koji će se održati u maju morat će svoje svjetske premijere imati u Francuskoj.

“Snimanje selfieja na crvenom tepihu je trivijalno i usporava ceremoniju što rezultira manjom kvalitetom cijelog festivala”, rekao je Fremaux u intervjuu za Le Film.

On je prije dvije godine najavio “smiješne prakse fotografisanja mobilnim telefonom”. Još uvijek nije poznato kako će ova odluka biti sprovedena u djelo.

Druga promjena na koju se Fremaux odlučio je ukidanje novinarskih projekcija. Od ove godine će kritičari, novinari i publika zajedno gledati filmove i u isto vrijeme steći prve dojmove o novim filmovima.

Filmski festival u Cannesu bit će održan od 8. do 19. maja, a Fremaux je rekao da će uskoro objaviti spisak filmova koji će se takmičiti za “Zlatnu palmu”. Predsjednica ovogodišnjeg festivala je Cate Blanchet.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...