Naslovnica Uncategorized Na današnji dan prije 10 godina izašao prvi iPhone

Na današnji dan prije 10 godina izašao prvi iPhone

Na današnji dan prije 10 godina u prodavnicama širom SAD pojavio se prvi iPhone. Iz današnje perspektive taj uređaj nije bio ni po čemu poseban. Nije imao 3G konekciju, koja je tada bila standard u većini svijeta, baterija je jedva uspijevala da izdrži 24 sata i imao je kameru od samo 2MP. Uz sve to, koštao je paprenih 500 dolara i to uz obavezan dvogodišnji ugovor sa jednim od američkih provajdera.

Međutim, nije iPhone bio zastarjeli uređaj, nego svi ostali. Taj desetogodišnji telefon je nešto što bi lako moglo da se nađe i danas u džepovima mnogih ljudi, dok su telefoni kakve je pravila konkurencija iz tog doba, pravi kuriozitet.

Od samog početka, uređaj je imao ekran u boji osetljiv na dodir i osnovni interfejs koji je i danas u upotrebi – od skrolovanja, do zumiranja. Izgledao je potpuno drugačije od svega što je tada postojalo na tržištu i zato je prodat u milion primeraka za samo dva mjeseca.

Međutim, pred kompanijom Apple bio je veoma napet period, budući da je odlučeno da se model od 4GB u potpunosti odbaci samo tri mjeseca nakon lansiranja, dok je verziji od 8GB cijena spuštena za 200 dolara. Iako je to bio dobar potez za privlačenje novih korisnika, stari korisnici su bili ljuti što su izopšteni pa im je Apple delio po 100 dolara uz pismeno izvinjenje koje je potpisao Stiv Džobs lično.

Prvi iPhone nije imao mnoge opcije koje se danas podrazumevaju. Recimo, nije imao ništa slično app store aplikaciji. Tokom više od godinu dana, sve do izlaska iPhone OS 2, jedini mobilni uređaj na koji ste mogli da prebacite neki sadržaj, bio je stari iPod.

Apple je želeo da ubijedi korisnike i programere da je pred njima budućnost “webapp”-ova, sajtova kojima bi moglo da se pristupa direktno s ekrana. Takođe, veliki nedostatak bila je nemogućnost kopiranja teksta i ta opcija nije postojala sve do iOS “trojke” 2009. iako su dotad svi konkurentski uređaji imali kakvu-takvu copy/paste sposobnost.

Ipak, iPhone je bio revolucionaran telefon iz drugog razloga: radio je tačno ono što je rečeno da radi i to na jednostavan i lak način. Dok su drugi telefoni i dalje imali fizičku tastaturu i zahtevali mnogo pritisaka na dugmiće, kako biste se kretali kroz meni, Apple-ov interfejs je sve pojednostavio.

Uz iPhone 3G ljudi su dobili i 3G internet i GPS, bez kojih danas ne bismo mogli da zamislimo savremeni život. Zahvaljujući GPS-u, napravljen je sistem koji omogućava uređaju da pokaže lokaciju korisnika, što je otvorilo vrata mnogim aplikacijama u budućnosti, od Uber-a, do Pokemon Go.

iPhone 4 je opet imao svoje prednosti. Imao je FaceTime za video pozive, ali i kameru s prednje strane i to tri godine pre nego što su popularizovani selfiji. Ostalo je istorija – od skenera za otisak prsta, do Apple Pay.

Ne znamo šta će donijeti novi iPhone, koji bi trebalo da bude predstavljen ove jeseni, ali potrebno je da ima mnogo toga, kako bi zasjenio sve svoje prethodnike.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...