Naslovnica Uncategorized Naučnici po prvi put teleportirali objekt sa zemlje u svemir

Naučnici po prvi put teleportirali objekt sa zemlje u svemir

Prvi put su naučnici uspješno teleportirali objekat sa Zemlje u svemir otvarajući put za ambicioznije prodore u budućnosti.

Grupa istraživača iz Kine, poslala je foton sa zemlje do satelita u orbiti na udaljenosti od više od 300 milja u sklopu kvantnog sprezanja, prema navodima MIT Technology Review. To je najudaljenije testiranje dosad ostvareno kada je istraživanje teleportacije u pitanju, a objavljeno je na otvorenoj mreži arXiv.

U razdoblju od mjesec dana, istraživači su poslali fotone sa sjedišta na Tibetu do satelita u nižoj orbiti i uspješni su bili u više od 900 slučajeva.

“Ovo istraživanje uspostavlja prvi proboj sa zemlje u orbitu za tačnu i ultra-dugu kvantnu teleportaciju, ključan korak prema uspostavi globalnog kvantnog Interneta”, izjavio je ovaj tim istraživača u MIT Technology Review. Ovaj magazin objašnjava da je kvantna sprega “čudan fenomen” koji se pojavljuje “kada dva kvantna objekta, kao što su fotoni, formirani u istom mahu u svemiru gdje postaju jedno”. “U tehničkom rječniku, objašnjavaju se kao jednaka talasna funkcija”, rečeno je.

Posljednji razvitak dolazi gotovo godinu dana nakon što su fizičari uspješno sproveli prvu teleportaciju u svijetu izvan laboratorija. U to vrijeme, naučnici su odredili put prema teleportaciji, koja se često koristi u naučno-fanstastičnim filmovima kao alat budućnosti, koji sada zapravo postaje moguć.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...