Naslovnica Uncategorized Nova izložba Cy Twomblya u Atini

Nova izložba Cy Twomblya u Atini

Spoj savremene umjetnosti i starogrčkog artefakta

DIVINE DIALOGUES“, izložba u kojoj drevni bogovi koketiraju sa suvremenom umjetnošću, trenutno je otvorena u Muzeju “Cycladic Art” u Atini, uporedo sa već postojećom postavkom “Documenta 14“.

Kroz sedam sekcija Pana, Afrodite, Apolla i Dionisa, François Vase, Kleitias i Ergotimos Kratear, Aristaeusa, Orfeja te Nike, radovi Cy Twomblya predstavljaju paralele između arhaične i klasične umjetnosti. Njegova opčinjenost Grčkom je bila prisutna i prije nego što je prvi put posjetio 1960. godine.

Njegov rad često aludira upravo na bogove sa Olimpa te je već 70-ih godina, kada je slikarstvo je palo u nemilost, svoju opčinjenost istim iskazao kroz pisanu formu i dva velika crteža Venere i Apolla (1975 g.) i poznatijeg Orfeja (1979 g.)

“Imam stalnu želju da vidim i osjetim ta drevna čuda. Moj rad žudi za njima.” istakao je Cy Twombly.

Specijalni gost izložbe je poznati François Vase, autor remek djela “Greek vase“, slike koja je po prvi put izložena izvan Italije, tačnije Arheološkog muzeja u Firenci. Vaza je otkrivena u etrurskoj grobnici u blizini Chiusie, u Italiji 1844-5 nakon čega je prebačena i obojena u Attici, približno 570-65 p.n.e, a u saradnji vajara Ergotimosa i slikara Kleitiasa. Vaza je ukrašena s više od 270 figura te na sebi sadrži natpise i razne mitološke scene, od kojih su neke upravo na njoj prikazane po prvi put iz starogrčke umjetnosti.

Grčki svijet predstavlja veliku inspiraciju za Cy Twomblya, a među njegovim herojima nailazimo na drevne bogove, Aleksandra Velikog te Ahila. Prikazati njegov rad u Atini bez konteksta Grčke antičke umjetnosti predstavlja fascinantan izazov za kustosa.Jonas Storsve, kustos izložbe.

Izložba “DIVINE DIALOGUES” otvorena je do 3. septembra 2017. godine.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...