Naslovnica Uncategorized Nova izložba donosi osvrt na Black Art osamdesetih godina u Engleskoj

Nova izložba donosi osvrt na Black Art osamdesetih godina u Engleskoj

Nova izložba pod nazivom “The Place is here”, obuhvata veliki broj slika,fotografija, video i arhivske građe za 25 umjetnika i kolektiva za istraživanje Black Art-ai i njegovog identiteta u Velikoj Britaniji u 1970-ih i 1980-ih.

Podjeljen na dvije lokacije (South London Gallery i Middlesbrough Institute of Modern Art), “The Place is here” pokazuje kako generacije umjetnika odgovaraju na eru društva i politike – od antiimigracijskog stava Margaret Tatcher da se zaustave i istraže zakoni i od apartheida u Južnoj Africi pa sve do globalnog crnog feminističkog pokreta.

U Galeriji South London, film, fotografija i slikarstvo pokazuju kako umjetnici poput Mone Hatoum, Sonie Boyce, Rasheeda Araeen i Donalda Rodneya su, oslanjajući se na bezbroj oblika pripovijedanja istraživali rase, rodove i seksualne politike.

Na sjeveru, u Middlesbrough Institute of Modern Art istraživao se dijalog između istorije i naslijeđa kolonijalizma i rasnih, anti-imigracijskih politika iniciranih upravo od same Margaret Thatcher, kroz djela Eddie Chambers i Chila Kumari-Burman.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...