Naslovnica Uncategorized Osobe s depresijom objavljuju tamnije postove na Instagramu

Osobe s depresijom objavljuju tamnije postove na Instagramu

Pažljivo obrađeni Instagram postovi mogu vas uvjeriti da svi oni koje znate žive idilični, glamurozni život. Detaljnijim pregledom, fotografije koje su blurovane, tamnije ili manje zasićene mogu otkriti borbu s mentalnim zdravljem, prema novoj studiji objavljenoj danas u EPJ Data Science.

Za studiju je okupljeno 166 ljudi, od kojih 71 ima dijagozu depresije. Ti su sudionici predali pristup svojim privatnim računima na Instagramu, koji sadrže bazu više od 43.000 fotografija.

Istraživači su zatim analizirali fotografije piksel po piksel za boju, metapodatke i detekciju lica, a zatim upotrijebili svoje zaključke kako bi predvidjeli koji su korisnici imali depresiju i koji nisu. Nije uzet u obzir niti jedan povezani tekst, poput podnaslova i komentara. Model istraživanja je ispravno identificirao osobe s depresijom čak 79 % – bolje od prosječnog liječnika primarne njege, koji ispravno dijagnosticira depresiju oko 50 posto vremena, prema prethodnim studijama.

“Željeli smo utvrditi koja su ponašanja ljudi koji imaju preduslov za ovu bolest bez da su toga svjesni”, rekao je Chris Danforth, napredni računalni profesor na Sveučilištu u Vermontu i koautor studije.

Kompjuterski model identificirao je niz trendova među korisnicima Instagrama s depresijom. Njihove su fotografije bile blurovane, tamnije i sive, nefiltrirane, imaju više komentara i manje lajkova. Kad koriste filter, preferiraju crno-bijelu nijansu Inkwella, dok je kontrolna skupina uvelike voljela toplu i sunčanu Valenciju.

Pojedinci s depresijom također su postavili i fotografije s licima, ali imali su niži prosječni broj lica po fotografiji.

Statistička analiza ovih korelacija pokazala je prilično snažnu vezu, ali Danforth je upozorio da je riječ o maloj, specifičnoj skupini te da su rezultati samo “zrnca soli”.

Ovo je ipak značajan dodatak rastućem istraživanju koje analizira društvene medije kako bi predvidjelo mentalno zdravlje. Jedna je studija bila u stanju identificirati majke koje su imale rizik za postnatalnu depresiju temeljenu na njihovim postovima na društvenim mrežama s 71 posto tačnosti. Drugi su upotrijebili metapodatke poput broja tweetova koje netko šalje u jednom danu kako bi utvrdili rizik od depresije. A tu je i značajan dokaz koji pokazuje ljudima da oni koji imaju depresiju vole raditi sa tamnijim nijansama te bez obzira na boju, oni vide svijet u sivoj.

Danforth je rekao da bi trebalo provesti više istraživanja kako bi se utvrdilo da li su predpostavke tačni u širem stanovništvu, što može biti korisno za liječnike koji se nadaju da će dobiti brže i preciznije dijagnoze.

Znači li to da vaš prijatelj postavlja sve crno-bijele Instagramove koje definitivno pati od depresije? Naravno da ne. Ipak, kada se posmatra u kontekstu sveobuhvatnih podataka koje svakodnevno dijelimo na društvenim mrežama, može nam pomoći da dokažemo što se događa izvan špijunke.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...