Naslovnica Uncategorized Otvorenje izložbe „ACTOPOLIS SARAJEVO“ u Historijskom Muzeju BiH

Otvorenje izložbe „ACTOPOLIS SARAJEVO“ u Historijskom Muzeju BiH

Gradovi širom svijeta se nalaze pred višestrukim izazovima. Na koji način možemo urbani prostor, u vremenima njegovog ekonomskog iskorištavanja i privatizacije, izgraditi i održati kao zajednički društveni prostor? Kakvu ulogu ima umjetnost, kultura, arhitektura, samo-organizirano djelovanje i aktivizam u tim procesima?

ACTOPOLIS je poziv na djelovanje i bavljenje gradom. Kako se u ACTOPOLIS laboratorijima Ankara/Mardin, Atina, Bukurešt, Beograd, Oberhausen i Sarajevo bavilo gradovima i javnim prostorom te na koja se ključna pitanja pokušalo odgovoriti i kojim metodama možete vidjeti na Actopolis Sarajevo izložbi. Unutar ACTOPOLIS Lab Sarajevo su se kroz tri inicijative Sarajevo Cloud, Zeleni Paviljon i Sarajevo Album, testirale različite metode djelovanja i mišljenja o gradu, te stvarale poprečne veze između umjetnosti, urbanizma i aktivizma, a sam labaratorij je poslužio kao platforma za razmišljanje, razmjenu mišljenja i ideja o značenju i transformaciji prostora u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti grada. U skladu sa pozivom na djelovanje, vas ohrabrujemo da na poleđini centralnih izložbenih poglavlja, pod nazivom „Topic” i „Methods” ostavite i svoje vlastite predodžbe, projektne ideje ili impulse za djelovanje, ali i da učestvujete u drugim programskim aktivnostima koje će se održavati čitavo vrijeme trajanja izložbe (od 09. – 30.06.2017). Organizatori se time nadaju da će paralelno uz izložbu nastajati i rastuća kolekcija mišljenja i glasova o različitim oblicima djelovanja u gradu.

Gostima će se obratiti načelnik Općine Centar, Dr. Nedžad Ajnadžić. O konceptu izložbe govorit će kustosica Danijela Dugandžić koja će posjetioce i provesti kroz izložbu.

Nakon otvorenje goste očekuje party u bašti muzeja sa Dj duom Sijah&Kolenda.

OTVORENJE – 08.06.2017. u 20 sati – HISTORIJSKI MUZEJ BIH
TRAJANJE IZLOŽBE – 09.-30.06.2017.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...