Naslovnica Uncategorized Pametne slušalice omogućavaju kontrolu telefona osmijehom

Pametne slušalice omogućavaju kontrolu telefona osmijehom

Slanje tekstualne poruke sa ručnog zgloba je prilično jednostavno, ako imate pametni sat, dok koncept pametne slušalice koji nam dolazi uskoro, omogućava da kontrolirate svoj telefon direktno – osmijehom.

Ova vrsta uređaja je u stanju da prikupi izraze Vašeg lica i prevede ih u smartphone kontrole, kao što su odgovaranja na poziv kada namignemo ili pokretanje aplikacija okretanjem glave na jednu stranu.

“Mi ne pokušavamo zamijeniti trenutne načine unosa komandi, samo ih nadopuniti”, kaže Denys Matthies sa Fraunhofer Instituta za istraživanje računarske grafike. “Kako niste uvijek u mogućnosti da izvadite Vaš telefon iz džepa ili gledate u ekran, ali sigurno i u tim trenutcima želite biti u mogućnosti pauzirati muziku ili odgovoriti na poziv.”

No, kako ova tehnologija funkcionira?

Prototip ove pametne slušalice uključuje elektrode koje razumiju promjene u ušnom kanalu kada napravite određene izraze lica. Dakle, ako neko otvori svoja usta, tada izaziva deformaciju u kanalu koja aktivira slušalice na specifičan način koji se onda može “pročitati” i mapirati u funkciju pametnog telefona. Ovo bi moglo potencijalno biti korisno pri vožnji ili za osobe sa invaliditetom.

Trenutno, sistem može prepoznati pet različitih izraza: osmijeh, otvaranje usta, oponašajući ‘Sh’ zvuk, namigivanje oka i okretanje glave u desno – sve sa oko 90% preciznosti.

Naravno, najveći kamen spoticanja je fino prilagođavanje tako da uređaj odgovara samo na akcije koje želite, iako bi krajnja verzija za kupce bila prilagođena u odnosu na kontekst korištenja. Na primjer, tehnologija bi se aktivirala jedino u slučaju kada telefon prima poziv ili kada tipkate poruku na ekranu uređaja.

Iako djeluje da je ova tehnologija još daleko od praktične primjene, jedno je sigurno, naše uši bi uskoro mogle dobiti još pametniju ulogu – da upravljaju drugim uređajima oko nas.

Aktuelno

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...

O Ambrosiji naširoko i ukratko!

24 godine postojanja i rada Ambrozije je jedna zanimljiva priča o predavanju umjetnosti i kreativnosti da je jako teško to složiti u...

Wardruna 7. aprila u Zagrebu

Za sve ljubitelje Vikingske tematike i tradicije sjevernih krajeva stiže muzička atrakcija koju ne bi trebalo propustiti. Wardruna, Norveški...

Silver & Smoke program za februar

Januar obično svima služi za godišnje odmore, međutim u Silver & Smoke-u to nije pravilo. Mjesec je prošao kao da je svima...