Naslovnica Uncategorized Pametni zavoji koji pomažu doktorima da bolje prate bolesnike

Pametni zavoji koji pomažu doktorima da bolje prate bolesnike

Ispitivanje senzora na zavojima koji su u stanju da prate razvoj rane moglo bi početi u narednih 12 mjeseci.

Inovativni razvoj predvodi Institute of Life Science koji radi na integracije tehnologije unutar 3D printanih zavoja, a sve u okviru Swansea Univerziteta. Ovi senzori će biti u mogućnosti da prate stanje rana i da prenose te informacije natrag doktoru kako bi pomogao prilagoditi tretman. Sve bez potrebe da se pacijent i doktor vide na pregledu.

5G bežični prijenos podataka će osigurati da se informacije o ranama pacijenta šalju doktoru u realnom vremenu. “5G je prilika da se proizvede otporan, robustan protok podataka da je uvijek tu za potrebe zdravstva, rekao je profesor Marc Clement, predsjednik Instituta of Life Science”. Ta 5G integracija će također pomoći da se pruže informacije o lokaciji pacijenta i čak bi pratili koliko je aktivan korisnik pametnog zavoja.

Clement otkriva da veliki doprinos istraživanju pruža i Welsh Wound Innovaton Centre i da će se istraživanja također voditi i kroz Arch wellness and innovation projekt. Razvoj test 5G čvorište u gradu će također biti presudno u postizanju konačnog cilja.

Ovo nije prvi put da se pominju pametni zavoji, to je sigurno. Prošle godine, istraživači sa Univerziteta Bath obavljali su ispitivanja na garderobi koja mijenja boju kako se očitava stanje zaraženosti rane. Istraživači na Massachusetts Institute of Technology i sad rade na zavojima koji mogu aplicirati lijek na ranu kako bi se ubrzao proces ozdravljenja.

Iako se čini da još mnogo toga treba da se desi da ove pametni zavoji postanu stvarnost, nosiva tehnologija još jednom dokazuje da igra veliku ulogu u približavanju doktora i pacijenta, a kako bi bili sigurni da pacijenti dobivaju dobar tretman u trentuku kada je to zaista potrebno i u trenutku kad je to najpotrebnije.

Aktuelno

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...

O Ambrosiji naširoko i ukratko!

24 godine postojanja i rada Ambrozije je jedna zanimljiva priča o predavanju umjetnosti i kreativnosti da je jako teško to složiti u...

Wardruna 7. aprila u Zagrebu

Za sve ljubitelje Vikingske tematike i tradicije sjevernih krajeva stiže muzička atrakcija koju ne bi trebalo propustiti. Wardruna, Norveški...