Naslovnica Uncategorized Pametni zavoji koji pomažu doktorima da bolje prate bolesnike

Pametni zavoji koji pomažu doktorima da bolje prate bolesnike

Ispitivanje senzora na zavojima koji su u stanju da prate razvoj rane moglo bi početi u narednih 12 mjeseci.

Inovativni razvoj predvodi Institute of Life Science koji radi na integracije tehnologije unutar 3D printanih zavoja, a sve u okviru Swansea Univerziteta. Ovi senzori će biti u mogućnosti da prate stanje rana i da prenose te informacije natrag doktoru kako bi pomogao prilagoditi tretman. Sve bez potrebe da se pacijent i doktor vide na pregledu.

5G bežični prijenos podataka će osigurati da se informacije o ranama pacijenta šalju doktoru u realnom vremenu. “5G je prilika da se proizvede otporan, robustan protok podataka da je uvijek tu za potrebe zdravstva, rekao je profesor Marc Clement, predsjednik Instituta of Life Science”. Ta 5G integracija će također pomoći da se pruže informacije o lokaciji pacijenta i čak bi pratili koliko je aktivan korisnik pametnog zavoja.

Clement otkriva da veliki doprinos istraživanju pruža i Welsh Wound Innovaton Centre i da će se istraživanja također voditi i kroz Arch wellness and innovation projekt. Razvoj test 5G čvorište u gradu će također biti presudno u postizanju konačnog cilja.

Ovo nije prvi put da se pominju pametni zavoji, to je sigurno. Prošle godine, istraživači sa Univerziteta Bath obavljali su ispitivanja na garderobi koja mijenja boju kako se očitava stanje zaraženosti rane. Istraživači na Massachusetts Institute of Technology i sad rade na zavojima koji mogu aplicirati lijek na ranu kako bi se ubrzao proces ozdravljenja.

Iako se čini da još mnogo toga treba da se desi da ove pametni zavoji postanu stvarnost, nosiva tehnologija još jednom dokazuje da igra veliku ulogu u približavanju doktora i pacijenta, a kako bi bili sigurni da pacijenti dobivaju dobar tretman u trentuku kada je to zaista potrebno i u trenutku kad je to najpotrebnije.

Aktuelno

Izložba Osmana Arslanagića u Collegium Artisticum-u

Galerija Collegium artisticum Vas sa zadovoljstvom poziva na otvorenje izložbe “4 ZVONA“ autora Osmana Arslanagića. Otvorenje će biti upriličeno...

7 najlijepših kuća na drvetu

Svi smo nekakda sanjali kao djeca o kućama na drvetu, o svom malom svijetu gdje se snovi i mašta spajaju u jedno....

Pripremite se: Stiže pomrčina ‘krvavog vučjeg Supermjeseca’

Zaljubljenici u nebeske fenomene moći će u noći na 21. januara uživati u potpunoj pomrčini Mjeseca, koja je zbog nekoliko nebeskih...

Kamerni Teatar 55 program za Januar

Kamerni Teatar 55 za ovaj mjesec pripremio je zaista zavidan program u kojem će se svi pronaći, za svakoga po nešto.

Silver & Smoke program za Januar

Prošla je nova godina! Pa šta onda, za ples i provod nikada nije kasno. Zato svi željni dobre elktronske muzike i plesa...