Naslovnica Uncategorized PlayUK na Sarajevo Film Festivalu

PlayUK na Sarajevo Film Festivalu

British Council i Sarajevo Film Festival sa zadovoljstvom najavljuju nastavak saradnje uz uzbudljive britanske programe i veliki broj predavača i mentora koji će narednih dana boraviti u Sarajevu.

U središtu britanskog programa tokom 23. Sarajevo Film Festivala je PlayUK, platforma British Councila koja ima za cilj podršku i razvoj audio-vizuelnog sektora u regionu koji se proteže od zemalja Zapadnog Balkana do Centralne Azije, Rusije do Izraela. Kroz stvaranje veza između profesionalaca iz Velike Britanije i 15 zemalja, ovaj program podržava razmjenu znanja i vještina u oblastima virtualne stvarnosti, uvećane realnosti, vizuelnih efekata i animacije, filmske produkcije, distribucije i marketinga.

Britanski sadržaji na SFF će biti predstavljeni kroz tri različite komponente koje, svaka na svoj način, pomažu jačanje međunarodnih kulturnih veza:

1. Talents Sarajevo (11-18. augusta): radionice i predavanja za mlade talente
2. Cinelink Industry Days, Regionalni Forum (12-17. augusta): predavanja i panel diskusije sa predstavnicima britanske filmske industrije

3. projekcije velikog broja britanskih filmova.

Učesnici programa Talents Sarajevo ove godine stižu iz 14 zemalja, uključujući četiri zemlje Zapadnog Balkana. Pored već tradicionalnih Pack&Pitch sesija sa Selinom Ukwouma i mentorskih sesija za scenariste sa Oliviom Hetreed, po uspjehu prošlogodišnjih tema, i ove godine nastavljamo sa fokusom na nove tehnologije.
Simon Wilkinson, britanski umjetnik u oblasti virtualne stvarnosti, govoriti će o transmedijalnom pripovijedanju koristeći primjer svoje VR instalacije pod nazivom „Dok su ostali spavali“, ali i ostalih koje već dvije godine uspješno realizuje sa svojim sarajevskim saradnicima. MJ McMahon iz produkcijske kuće Capture će u svojoj sesiji pod nazivom „Kreativno preživljavanje“ predstaviti primjere uspješnog poslovanja u oblasti specijalnih efekata. MJ će propitivati izazove kombiniranja komercijalno uspješnih i umjetnički nadahnjujućih zadataka u karijeri mladih profesionalaca.

Program CineLink Industry Days predstavlja 24 filmska profesionalca iz Velike Britanije, uključujući producente koji će tokom festivala prezentovati svoje projekte za koprodukciju, agente, predstavnike medija, kao i predavače i učesnike panel diskusija.
Regionalni forum je godišnja konferencija za filmsku industriju u jugoistočnoj Evropi, sa ciljem poboljšanja poslovanja i razmjene znanja. Forum okuplja preko 200 ključnih stručnjaka iz 20 zemalja regiona, iz privatnog i javnog sektora, kako bi razgovarali o izazovima u industriji, javnim politikama i međusobno se povezivali.
SFF 12. avgusta predstavlja studiju britanske kuće Olsberg SPI na temu kulturnog, ekonomskog i društvenog utjecaja Sarajevo Film Festivala na grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, te kako filmske i televizijske dramske produkcije pomažu rastu kreativnih industrija. Na Forumu će se također predstaviti Sjeverna Irska i Belfast kao model razvoja gradske i nacionalne ekonomije kroz kreativne industrije. Od 2007. godine kapacitet studija u Severnoj Irskoj je porastao i tako privukao velike međunarodne produkcije. Tu su Titanic Studios i Linen Mill Studios, dom Game of Thrones, objekat Britvic i novi Belfast Harbor Studios koji su trenutno u fazi izgradnje. Ispred Northern Ireland Screen gostovati će šef produkcije, Andrew Reid.

Širokoj publici SFF i ove godine donosi veliki izbor britanskih filmova. Među 16 britanskih koprodukcija posebno izdvajamo premijeru prvog bosanskohercegovačkog animiranog filma, „Ptice poput nas“ koji je realizovan u BiH-britanskoj koprodukciji. Publika će također imati priliku pogledati film „Dom“ kao rezultat kosovsko-britanske saradnje, a koji je ove godine osvojio prestižnu BAFTA nagradu za najbolji kratkometražni film.
Uspješna saradnja sa Edinburgh International Film Festivalom se nastavlja, pa je član žirija ovogodišnjeg takmičarskog programa SFFa Mark Adams, umjetnički direktor ovog britanskog festivala od međunarodnog značaja.

Počasno Srce Sarajeva za izvanredni doprinos filmskoj umjetnosti biće u srijedu, 16. avgusta dodijeljeno legendi komedije, britanskom glumcu John Cleeseu koga publika prvenstveno prepoznaje po serijalu Monty Python. U četvrtak 17. augusta, na Festivalskom trgu, Cleese će razgovarati o svom radu i dugoj karijeri u neobičnom i nesumnjivo smiješnom razgovoru sa Mikeom Goodridgeom, programerom Sarajevo Film Festivala, bivšim glavnim i odgovornim urednikom svjetski poznatog filmskog magazina Screen International.

Izložba Graysona Perryja za goste SFF
U duhu filmske sedmice, ulaz na izložbu britanskog savremenog umjetnika Graysona Perryja koja je postavljena u Umjetničkog Galeriji Bosne i Hercegovine besplatan je za sve akreditovane goste SFFa.
Izložba će biti predstavljena publici uz novo autorsko tumačenje u četvrtak, 17. avgusta u 17.00 sati. Ovog puta tumačenje će biti pod vodstvom režiserke Aide Begić. Ulaz na ovo specijalno vođenje biće slobodan za sve posjetioce.

Više informacija na: www.britishcouncil.ba

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...